Αρχική | Ευρωπαϊκή Ένωση | Σημαντικές δηλώσεις Όλι Ρεν για την Ευρώπη

Σημαντικές δηλώσεις Όλι Ρεν για την Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημαντικές δηλώσεις Όλι Ρεν για την Ευρώπη

Την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ τόνισε σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρεν, να μη βρεθεί στο μέλλον χώρα σε τόσο προβληματική δημοσιονομική κατάσταση όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Στα προληπτικά μέτρα, ο κ. Ρεν τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αντίθετα αποτρεπτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει η επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ.

Ο Φινλανδός επίτροπος τάχθηκε, όμως, υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου αρωγής των χωρών της ευρωζώνης, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο απωθητικές ώστε να μην μπαίνει κανένα κράτος στον πειρασμό να ζητήσει τις υπηρεσίες του.

Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο