Τι αλλάζει στη Παιδεία ο νέος νόμος
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητήθηκε την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, με κυριότερη αλλαγή, βέβαια, την κατάργηση της βάσης του «10».
Οι αλλαγές που επέρχονται αφορούν τις εξής κύριες ενότητες:
1) Επείγουσες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ
2) Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση
3) Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης
4) Συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα
5) Ενίσχυση του Ελέγχου Ποιότητας
Έτσι, αλλάζουν όλα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών αφού για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην Εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης.
Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σήμερα μόνο το 38% προσλαμβάνεται με ΑΣΕΠ και το 62% από πίνακες και περίπλοκα κριτήρια. Οι πίνακες αυτοί παύουν να τροφοδοτούνται στις 30 Ιουνίου 2010. Οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά διετία, θα είναι ανοιχτοί, δηλ. δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων. Θα ισχύσουν πάντως μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό δαιδαλώδες σύστημα στο νέο σύστημα διορισμών μετά το 2012.
Περιορίζεται ο θεσμός του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού.
Εισάγεται όμως ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο, εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας σε ένα ή περισσότερα σχολεία είναι λιγότερες από 16 ώρες.
Εισάγεται διετής δοκιμαστική θητεία του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού.
Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου.
Η μονιμοποίηση θα γίνει έπειτα από αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου.
Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις περιορίζονται, αφού το σύστημα εξορθολογίζεται.
Θεσπίζεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης όπου θα περιγράφεται η απόδοση της μονάδας, η εκτίμηση επιτυχιών, αποτυχιών, αδυναμιών, προβλημάτων.
Κατάθεση προτάσεων βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.
Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ.
Έτσι, προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διανομής συγγραμμάτων. Ήδη, έχει δρομολογηθεί ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η έγκαιρη διανομή από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, ενώ με το ίδιο σύστημα έχει προβλεφθεί να γίνεται και η διανομή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων όταν αυτά θα είναι έτοιμα.
Μειώνεται από 30 σε 15 ο μέγιστος αριθμός των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογή μελών ΔΕΠ. Αυτό άλλωστε είχε ζητηθεί από τους πρυτάνεις, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή σε συνεδριάσεις εκλεκτορικών σωμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος μετακίνησης και ο διατιθέμενος χρόνος των εξωτερικών εκλεκτόρων.
Στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών-σπουδαστών, προτείνεται ρύθμιση με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών και σπουδαστών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής τους στα ομοειδή τμήματα.
Εκκλησιαστική εκπαίδευση
Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας).
Έτσι, καταργούνται ή συγχωνεύονται ορισμένα από τα εκκλησιαστικά λύκεια και εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υφιστάμενες δομές είναι: 10 γυμνάσια - 17 λύκεια με 218 και 481 μαθητές, αντίστοιχα. Κόστος λειτουργίας ανά μαθητή είναι 16.500 ευρώ, όταν ό μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 5.000 ευρώ το χρόνο.
Κολλέγια
Σχετικά με τα κολλέγια και το ιδρυτικό νόμο του 2008, σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι ο νόμος αυτός απετέλεσε αντικείμενο κριτικής εξέτασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμβατότητα των διατάξεών του. Αντί οποιασδήποτε άλλες ενέργειας, η προηγούμενη κυβέρνηση «προχώρησε στην εσπευσμένη χορήγηση αδειών λειτουργίας "κολεγίων" στη χώρα μας με βάση αυτό το αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο».
Ιδιαίτερα τονίζεται ότι: «Ήδη το δεδομένο της χορηγήσεως μη νομίμων αδειών λειτουργίας σε σειρά κολλεγίων (κατά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) γεννά την ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών με έρεισμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομιμότητας, ώστε να υπάρξει επιτέλους σαφές, μη αμφισβητούμενο καθεστώς λειτουργίας βάσει προδιαγραφών και ελέγχου.
Με το παρόν νομοσχέδιο κινούμεθα στην κατεύθυνση αποκατάστασης των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και ελεύθερης εγκατάστασης που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία θα συνδυασθεί, κατά τη θέσπιση του νέου νόμου, με την ενίσχυση του εθνικού ελέγχου στην πιστοποίηση των μεταλυκειακών αυτών ιδρυμάτων, ώστε η λειτουργία τους, τελικώς, να ισορροπεί μεταξύ των κοινοτικών και εθνικο-συνταγματικών επιταγών».
- Τα Porsche στα μπουζούκια καρφώνουν τους φοροφυγάδες
- British Airways: Απεργία από τη Δευτέρα 23 Μαΐου
- Σάλος για διαφήμιση υπέρ της άμβλωσης
- Νίκη για την Εθνική βόλεϊ των ανδρών
- Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
- Tραυματίες από σεισμό στην Αλγερία
- Επίθεση Παπανδρέου σε Καραμανλή και κερδοσκόπους
- Το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 63ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Καννών
- Τέσσερεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου
- Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας
- Παρέμβαση της Θ. Τζάκρη σε πρωινή εκπομπή
- Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
- Συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται στον κορσέ του ΔΝΤ
- Ο Γ. Παπανδρέου για το θάνατο του δημοσιογράφου Παντελή Παντελή
- Ο Αλ. Αλαβάνος ζητά αναστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Π.Γερουλάνος “αδειάζει” την Α. Γκερέκου
- Εκδότες εναντίον Γιώργου Παπανδρέου