Αρχική | Οικονομία | Δεν έπεισε τους Οίκους Αξιολόγησης το πακέτο στήριξης

Δεν έπεισε τους Οίκους Αξιολόγησης το πακέτο στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν έπεισε τους Οίκους Αξιολόγησης το πακέτο στήριξης

Ο προβληματισμός που εκφράζουν στις τελευταίες τους αναλύσεις οι διεθνείς οίκοι και η απειλή για υποβάθμιση από τη Moody's καταδεικνύει πως οι ξένοι ζητούν κάτι παραπάνω από εδώ και πέρα. Η κύρια ανησυχία των οίκων αξιολόγησης του εξωτερικού έγκειται αφενός στο εάν η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της και αφετέρου στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το πακέτο των 45 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, απέτυχε να απομακρύνει την πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σύμφωνα με τη Moody’s.

«Το κράτος της Μεσογείου αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή» του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εκτιμά η Sarah Carlson, επικεφαλής ανάλυσης της Moody’s για την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η στήριξη της Ε.Ε. θεωρείτο δεδομένη και πριν την απόφαση της 11ης Απριλίου, υποστηρίζει η ίδια.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε χθες, μετά την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με επιτόκιο 5%. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα των οίκων και των αγορών διατηρείται.

«Η διάθεση περισσότερων λεπτομερειών για την φύση της ευρωπαϊκής βοήθειας, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία, θα αποτελούσε τουλάχιστον ενισχυτικό παράγοντα για να καθησυχάσουν οι αγορές», τόνισε η Carlson.

«Το ύψος των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση για την πληρωμή των επιτοκίων, σε σχέση με τα έσοδά της είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε, και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση αυτή είναι το κόστος δανεισμού», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε Α2, που είναι η έκτη μεγαλύτερη διαβάθμιση, επικαλούμενη «μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο