Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Οι πρυτάνεις εγκαλούν το Υπ. Παιδείας για τα Κολέγια

Οι πρυτάνεις εγκαλούν το Υπ. Παιδείας για τα Κολέγια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Eκτάκτως συνεδρίασαν σήμερα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι πρυτάνεις των πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών, καθώς και οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Κολεγίων.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι πρυτάνεις υπογραμμίζουν «τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της ισοπέδωσης της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον επιπτώσεις από την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων, τόσο με το Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης των κολεγίων, ως ισοτίμων, όσο και με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ».

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι «δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες διαβούλευσης. Για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, αγνοήθηκαν οι προτάσεις των τεσσάρων πρυτάνεων, που μετείχαν στην αρμόδια επιτροπή, οι προτάσεις των συνόδων πρυτάνεων και κοσμητόρων των πολυτεχνείων της χώρας, καθώς και οι προτάσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων».

Οι πρυτάνεις καταλήγουν επισημαίνοντας ότι δεν συναινούν στις πολιτικές και πρακτικές του υπουργείου Παιδείας, καλούν την αρμόδια υπουργό και τον πρωθυπουργό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζητούν άμεσα συνάντηση «ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη πολιτικής, που οδήγησαν σε αδιέξοδο τόσο την Οικονομία, όσο και την Παιδεία».

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας τονίζει ότι το κράτος-μέλος υποδοχής, π.χ., η Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε αυτή η εκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. 

«Όσον αφορά τα “κολέγια”, αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. Συνεπώς με το νέο πλαίσιο δεν αναγνωρίζονται οι βεβαιώσεις σπουδών που χορηγούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα, αλλά τα πτυχία αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών σχολών κρατών-μελών της Ε.Ε.  (τα πτυχία αυτά μπορούν να χορηγούνται από τα ιδρύματα μέσω συνεργασίας με ελληνικά

Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν είτε ως παραρτήματα αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είτε με franchising), εξέλιξη που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στο τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι αυτών των κολεγίων μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στο Δημόσιο και να εγγραφούν σε επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο