Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα διεθνή ΜΜΕ

Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα διεθνή ΜΜΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι  Financial Times αναφέρονται χαρακτηριστικά σε άρθρο τους με τίτλο "η Ευρωζώνη υποσχέθηκε 30δις βοήθεια στην Ελλάδα" σε δέσμευση της ευρωζώνης απέναντι στη πιο σοβαρή πρόκληση στην ιστορία του ευρώ. Το ίδιο άρθρο επικαλείται και το CNN το οποίο αναφέρει ότι "αυτό το βήμα αποσαφηνισμού περίμεναν και οι αγορές για να εφησυχάσουν".

Αισιόδοξη αλλά με μέτρο είναι και η αντιμετώπιση του BBC αφού στην ιστοσελίδα του παρουσιάζει δημοσίευμα στο οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το χρέος της και αυξάνει την αξία του ευρώ.

"Το ευρώ ανακάμπτει έναντι του δολαρίου και της λίρας μετά τη συμφωνία του Ευρωδανείου", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αναφέρει ότι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ποσό δανείου ενδέχεται να μην είναι επαρκές για να τη βγάλει από την κρίση.

Ωστόσο, όπως δηλώνει στο εν λόγω δημοσίευμα ο Γιάννης Βαρουφάκης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  "Βραχυπρόθεσμα η εν λόγω απόφαση δίνει μια ανάσα στην κυβέρνηση. Αλλά τα προβλήματα θα φανούν μακροπρόθεσμα όταν το πρόβλημα θα ξανάρθει στην επιφάνεια".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο τονίζει ότι ο γενικός κίνδυνος έχει κατευναστεί από χθες. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τους γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι καταδικάζουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας με επιτόκια χαμηλότερα αυτών της αγοράς.

"Η Γερμανία λύγισε από την πίεση. Δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν επιδότηση", αναφέρει σε χθεσινή του δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου σε θέματα οικονομικών Φρανκ Σεφλερ.


Θετικός ήταν ο απόηχος της συμφωνίας στις αγορές, σύμφωνα και με τη Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για κάθετη πτώση του κόστους εξασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση. Οι σημερινές μεταβολές στα ομόλογα μετρητών υποδεικνύουν σήμερα τη στροφή των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν σαφώς μικρότερο πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Για τις θετικές επιπτώσεις της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων στο ενιαίο νόμισμα κάνουν οι βρετανικοί Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν την εκτίναξη του ευρώ στα υψηλά μηνός, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

"Μετά από δύο μήνες με μπλόφες και απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε επιτέλους τις αναλυτικές παραμέτρους του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας που είχε αποφασίσει να παρέχει στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου", είναι το σχόλιο του βρετανικού περιοδικού Economist που έχει τίτλο "Καθαρός ουρανός πάνω από την Ελλάδα".

Η Guardian επικαλείται την άποψη των αναλυτών και αναφέρει ότι η χθεσινή απόφαση έφερε ξανά το χαμόγελο στα χείλη στους αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο έχουν προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, ενώ παράλληλα παραθέτει άρθρο στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού με τίτλο "Ψύχραιμος παρά την πίεση ο Γ. Παπανδρέου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο "σκληρά εργαζόμενος Έλληνας πρωθυπουργός" απολαμβάνει μία νίκη σε έναν πόλεμο που εκτός από προκλήσεις κρύβει και μεγάλες ευκαιρίες για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι "η αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τους Έλληνες να σηκώσουν από τις τράπεζες 8 με 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού βρίσκεται είτε "κάτω από το μαξιλάρι" είτε στο εξωτερικό. Το περιοδικό καταλήγει στο ότι "δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει μέσα στα επόμενα χρόνια το σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που αποφάσισε".

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung αναφέρει "Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δανείζουν στην Ελλάδα ένα κομμάτι εμπιστοσύνης που της είχαν αφαιρέσει οι επενδυτές. Και αυτό είναι σίγουρα θετικό, διότι οι Έλληνες είναι μέλη της ευρωζώνης από την οποία ωφελούνται όλα τα μέλη, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά".

Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι "οι αγορές χαιρετίζουν τη συμφωνία Ελλάδος- Ευρωζώνης αλλά για την ώρα", καθώς παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα χειριστεί σωστά τη κατάσταση και το ποσό του δανεισμού για να βγει μακροπρόθεσμα από αυτόν τον κυκεώνα.

Τέλος, οι New York Τimes σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν εμφάνιζαν ούτε πτώση αλλά ούτε και ανάκαμψη δεδομένου της χθεσινής απόφασης που πάρθηκε. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έβαλαν τέλος στην αβεβαιότητα με τη χθεσινή τους απόφαση. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και κατρακυλίσματος του ευρώ σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με οικονομολόγο του Λονδίνου η εν λόγω συμφωνία με την Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταπεξέλθει των χρεών της μέσα στον επόμενο χρόνο, ωστόσο δεν εγγυάται την μακροπρόθεσμη ευημερία της, προσθέτοντας ότι το μέλλον της παραμένει ζοφερό. 






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο