Απέκλεισαν τη τεχνική βλάβη οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες
Χθες, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες που ερευνούν την αεροπορική τραγωδία απέκλεισαν τη τεχνική βλάβη ως αιτία συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλα 95 άτομα -ανάμεσα στα οποία η σύζυγός του και πολλά ανώτατα στελέχη από το στρατό, την οικονομική και την πολιτική ζωή της Πολωνίας.
Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν πως το αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 ήταν σε άριστη κατάσταση και πως από την ανάλυση των συνομιλιών του πιλότου και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Σμολένσκ δεν προέκυψε η αναφορά κάποιου τεχνικού προβλήματος.
Το αεροσκάφος αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι, στην περιφέρεια του Σμολένσκ (σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων δυτικά της Μόσχας), προκειμένου ο Πρόεδρος της Πολωνίας και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη να αποτίσουν φόρο τιμής για την επέτειο των 70 ετών από τη Σφαγή του Κατίν (όπου με εντολή του Στάλιν είχαν εκτελεστεί περίπου 20.000 Πολωνοί το 1940), γεγονός που αποτελούσε χρόνιο «αγκάθι» στις σχέσεις Ρωσίας - Πολωνίας.
Όπως έγινε γνωστό, ο πύργος ελέγχου ενημέρωσε πως το στρατιωτικό αεροδρόμιο ήταν κλειστό λόγω πυκνής ομίχλης και γι’ αυτό προτάθηκε η λύση άλλων αεροδρομίων, όπως της Μόσχας ή του Μινσκ.
Ο Πολωνός πιλότος αρνήθηκε και επιχείρησε να προσγειώσει το αεροσκάφος σε άλλο αεροδρόμιο της περιφέρειας Σμολένσκ. Η τέταρτη προσπάθεια προσγείωσης ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη σε απόσταση περίπου 300 με 400 μέτρων από το διάδρομο προσγείωσης.
Την ίδια στιγμή που οι έρευνες συνεχίζονται για τη διαλεύκανση του πλέον τραγικού γεγονότος στη μεταπολεμική ιστορία της Πολωνίας, ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για διαφωνίες στο παρελθόν μεταξύ του πληρώματος του αεροσκάφους και του Λεχ Κατσίνσκι. Ενδεχομένως και σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Πολωνίας να έδωσε εντολή για προσγείωση στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, καθώς δεν επιθυμούσε για λόγους γοήτρου να μεταβεί στη Μόσχα ή στο Μινσκ, καθώς δεν διατηρούσε καλές σχέσεις ούτε με τη Ρωσία ούτε με τη Λευκορωσία.
«Κάποιος θα έπρεπε να πάρει αποφάσεις σε αυτό το αεροπλάνο. Δεν πιστεύω ότι οι πιλότοι αποφάσισαν μόνοι τους.
Έχω ταξιδέψει πολλές φορές και όποτε υπήρχαν αμφιβολίες, πάντα οι πιλότοι απευθύνονταν στους ηγέτες και ζητούσαν την απόφασή τους, και βάσει αυτής οι πιλότοι έπαιρναν τις αποφάσεις τους. Μερικές φορές η απόφαση ήταν ενάντια στις οδηγίες των ηγετών» δήλωσε ο Λεχ Βαλέσα, πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, ο οποίος πάντως σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποδοθούν ευθύνες. «Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους Πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940» πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.
Χωρίς πρόσκληση
Να σημειωθεί πως ο Κατσίνκσι, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις, δεν είχε λάβει επίσημη πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής στο κοιμητήριο του Κατίν ο Πούτιν τόνισε ότι «ένα έγκλημα δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δικαιολογηθεί. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη».
Αν και ο 60χρονος Λεχ Κατσίνσκι υπήρξε από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και στην Ευρώπη, με εξαιρετικά συντηρητικές απόψεις (συμμάχησε με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα, υπήρξε σκληρός απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, αρνούνταν για αρκετούς μήνες να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας παρά το γεγονός ότι αυτή είχε επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο), ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής (ως επί το πλείστον στις αγροτικές περιοχές), κυρίως λόγω της βαρύτητας που έδινε στην προάσπιση της παράδοσης και των εθνικών αξιών της Πολωνίας.
Σε λαϊκό προσκύνημα στο προεδρικό μέγαρο εκτίθεται από χθες η σορός του Λεχ Κατσίνσκι, τη στιγμή που στην Πολωνία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για μία εβδομάδα. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κατέφτασαν τις προηγούμενες ημέρες από όλα τα σημεία του πλανήτη.
Ο Πάβελ Γκρας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και οι υπηρεσίες του κράτους εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα. Ο ασκών χρέη Προέδρου Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι εντός των επόμενων 14 ημερών θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν 60 ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους.
- Κόντρα Παπανδρέου – Σαμαρά πριν τη συνάντηση
- Ο Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια
- Ποινική δίωξη στους γιατρούς του Ν. Κακαουνάκη
- Η Άντζελα Δημητρίου κατέθεσε αγωγή εναντίον της Τζούλιας Αλεξανδράτου
- Επτά συνεχόμενοι μικροσεισμοί στη Ζάκυνθο μέχρι 3,9 Ρίχτερ
- Ευθύνες στον Προκόπη Παυλόπουλο για τον Μαζιώτη
- Αρνήθηκαν να απολογηθούν Μαζιώτης και Ρούπα
- Απερρίφθη αίτημα του Χ.Καστανίδη να τεθεί σε αργία Ν. Ζαγοριανός
- Αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση τον Φεβρουάριο
- Πάλι ανοδικά κινείται το spread
- Γάλλος στρατηγός καταδικάστηκε για παιδική πορνογραφία
- Στους 300 ανήλθαν οι νεκροί του σεισμού στην Κίνα
- Σεισμός μεγέθους 6,9 ρίχτερ στην Κίνα
- 14χρονος σκότωσε τον πατέρα του επειδή του πήρε το βιντεοπαιχνιδι
- Κατασχέθηκαν 1,3 τόνοι κοκαΐνη στο λιμάνι του Αμβούργου
- Ερωτήματα για την πτώση του πολωνικού αεροσκάφους
- Έκαψε τα γεννητικά όργανα του άντρα της