Οι καταθέσεις στις τράπεζες
Τι κλίμα πανικού, που προβάλλεται και αναπαράγεται με έμφαση στον διεθνή και εγχώριο τύπο, μεταφέρεται στο εσωτερικό και επηρεάζει τη συμπεριφορά των απλών καταθετών, που έχουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.
Απλοί καταθέτες ζητούν συμβουλές για το εάν πρέπει να αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες για να διασώσουν τις οικονομίες τους σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας ή των τραπεζών. Αυτά είναι τα συναισθήματα και η αγωνία του απλού κόσμου, που μαθαίνει να ζει με τα spreads και πώς αυτά επηρεάζουν την οικονομία και τις τράπεζες.
Ετσι, η τάση εσχάτως είναι η εξής: πολίτες της διπλανής πόρτας, δηλαδή απλοί άνθρωποι, που έχουν στην τράπεζα ποσά από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ρωτούν εάν πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο των πλουσίων, που πρώτοι έσπευσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, φοβούμενοι ότι η αξία των καταθέσεών τους στις ελληνικές τράπεζες θα υποτιμηθεί όπως είχε γίνει στην Αργεντινή.
Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει μηδενικές πιθανότητες στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέλος της ευρωζώνης και έχει τη στήριξή της μετά και την απόφαση της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, τρομοκράτησε τους κατέχοντες, οι οποίοι απέσυραν καταθέσεις τους δύο τελευταίους μήνες προς όφελος των τραπεζών που βρίσκονται στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο, όπου και ελληνικές τράπεζες διαθέτουν θυγατρικές. Δημιούργησε όμως πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Για την αντιμετώπισή του αποφασίστηκε άλλωστε η ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα του πακέτου στήριξης του τραπεζικού συστήματος των 28 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις εγγυήσεις που δίνει το ελληνικό Δημόσιο, τις οποίες δεν είχαν πολυχρησιμοποιήσει είτε γιατί δεν τις χρειάζονταν είτε γιατί θεωρήθηκαν «ακριβές».
Συνολικά, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αποσύρθηκαν 7,7 δισ. ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,76% του συνόλου (278,84 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Δεκεμβρίου 2009).
Μέρος των χρημάτων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, άλλο τοποθετήθηκε σε θυρίδες στις τράπεζες ή και... κάτω από το στρώμα. Επίσης ένα μικρό μέρος (10%) αγόρασε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εκδόθηκαν με υψηλά επιτόκια.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι καταθέσεις στο τέλος του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Ενα χρόνο νωρίτερα, οι καταθέσεις ήταν 58,426 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις που έχουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο αυξάνονται με υψηλό ποσοστό τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, έχουν ανέλθει σε 7,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου τους τελευταίους μήνες.
E-Net
- Σε θετικό κλίμα η πρώτη μέρα των συνομιλιών για τα πυρηνικά
- Συγκλονιστική ανακοίνωση της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης
- "Έφυγε" ο Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ
- Aεροπλάνο έσπασε σε δύο κομμάτια. Δεν υπήρξαν θύματα!
- Τι αλλάζει στη Παιδεία ο νέος νόμος
- ΝΔ: «'Ανθρακες» το νσ για την Παιδεία
- Ικανοποιημένος από τις αγορές ο Γιούνγκερ
- Παπαρήγα: "Αδικία να ζητάτε αποδείξεις από εκείνους που ζουν με 12.000 ευρώ"
- Φαντάρος είχε πάρει για ...ενθύμιο το όπλο
- Πληρώνουμε ακόμα για το σύστημα ασφαλείας C4 I
- Προ των πυλών ο τραπεζικός φόρος
- Fitch: Υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών τριών ελληνικών τραπεζών
- Οι καταθέσεις στις τράπεζες
- Υποβαθμίστηκαν πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες
- Τραπεζικοί υπάλληλοι: Πως γίνεται η φορολόγηση των μπόνους
- Αντιδρούν οι τραπεζίτες στα δημοσιεύματα για φυγή καταθέσεων
- Οι καταθέτες απέσυραν 10 δις ευρώ από τις τράπεζες