Αρχική | Οικονομία | Οι αλλαγές στα τεκμήρια και στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010

Οι αλλαγές στα τεκμήρια και στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αλλαγές στα τεκμήρια και στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010

«Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού φέρνει η οριστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει σημαντικά τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης για όσους έχουν ακίνητα εμβαδού έως 120 τετραγωνικά μέτρα.

Αντίθετα «πονοκέφαλο» προκαλούν τα νέα τεκμήρια σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν του μέτρου των τεκμηρίων, τελικά θα ενταχθούν και αυτοί ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας στο καθεστώς των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης που πρέπει κάθε χρόνο να δικαιολογούνται από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι τα νέα τεκμήρια έχουν στόχο να εντοπίσουν όσους τα τελευταία χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Ωστόσο η διαδικασία αυτή πολύ πιθανόν είναι να «εγκλωβίσει» πολίτες οι οποίοι έχουν κληρονομήσει ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία από συγγενικά τους πρόσωπα και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εισοδήματα για να τα καλύψουν.

Οσοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα τεκμήρια και δεν φοροδιαφεύγουν, θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία στην οποία ανήκουν και να αποδείξουν ότι πράγματι μπορούν να συντηρούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία με τα εισοδήματα που λαμβάνουν κάθε χρόνο και υπολείπονται των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή είναι μαχητά.

Το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι εν λόγω διατάξεις ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Οι αλλαγές στα τεκμήρια αλλά και στη φορολογική κλίμακα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2010.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις αν και στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους θα απολαύσουν έκπτωση 30% στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος συνταξιούχος με βάση τα τεκμήρια έχει τεκμαρτά εισοδήματα 20.000 ευρώ, η Εφορία θα του ζητήσει να δικαιολογήσει τα 14.000 ευρώ αφού θα υπολογιστεί έκπτωση 30% επί του ποσού των 20.000 ευρώ. Αρα αν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος λαμβάνει ετησίως σύνταξη 15.000

ευρώ τότε με βάση το παραπάνω παράδειγμα δεν θα επιβαρυνθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους.

Το γεγονός όμως ότι το σύνολο των συνταξιούχων θα υποχρεωθεί να δικαιολογήσει με τα εισοδήματά του περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, πολύ πιθανόν είναι να οδηγήσει χιλιάδες στο δόκανο της Εφορίας. Βέβαιον είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει τους συνταξιούχους που έχουν περιουσιακά στοιχεία να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους για να «γλιτώσουν» την πρόσθετη φορολογία.

Πάντως με τα τελικά τεκμήρια διαβίωσης όσοι διαθέτουν κατοικία έως 330 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να δικαιολογήσουν λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης που είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου. Αλλά όσοι διαθέτουν ακίνητα άνω των 330 τ.μ. τότε θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρούν ότι αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα αλλαγές ανακοινώθηκαν και για τα τεκμήρια των αυτοκινήτων και ειδικά για εκείνα που έχουν κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών. Στους πίνακες που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» μπορεί κανείς να αναζητήσει με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου του όπου και αν αυτό βρίσκεται (σε χαμηλή ή υψηλή τιμή ζώνης ή είναι διαμέρισμα, μονοκατοικία ή εξοχικό) το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης για τα ακίνητα που διαθέτει.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί σε άλλα τεκμήρια όπως είναι των αυτοκινήτων, που και αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά στους πίνακες οι οποίοι δημοσιεύονται παραπλεύρως. Στην περίπτωση των άγαμων στο σύνολο των τεκμηρίων που θα προκύψουν για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα θα προστεθεί και το ποσό των 3.000 ευρώ ως ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης, ενώ αν πρόκειται για έγγαμους τότε το ποσό που θα προστεθεί είναι 5.000 ευρώ.

Στα τεκμήρια υπήρξαν και άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως το γεγονός ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία θα αποτελεί τεκμήριο η πραγματική δαπάνη που προκύπτει με βάση τις αποδείξεις που λαμβάνουν και όχι ο πίνακας που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης δεν θα αποτελεί πλέον τεκμήριο η χρήση μιας οικιακής βοηθού, ενώ εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων και λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής. Για τα ΙΧ αυτοκίνητα η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ορίζεται ως εξής:

* Για τα αυτοκίνητα ως 1.200 κυβικά εκατοστά σε 3.000 ευρώ.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά ως τα 2.000 κυβικά εκατοστά. * Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και ως 3.000 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά. Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό ως εξής:

30% για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε και ως δέκα έτη και 50% για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη.

Το Βήμα






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο