Αρχική | Πολιτική | Αλλαγή τακτικής από τον Γιώργο Παπανδρέου

Αλλαγή τακτικής από τον Γιώργο Παπανδρέου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλαγή τακτικής από τον Γιώργο Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, με συνέντευξή τουστην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα" ανοίγει εκ νέου θέμα αποτέλεσματικότητας του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε-ΔΝΤ και δίνει τον τόνο των θέσεων που θα υποστηρίξει η Ελλάδας στο θέμα των όρων ενεργοποίησης και κυρίως στο θέμα του επιτοκίου, που θα συζητηθούν  το μεσημέρι της Κυριακής στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι πλέον γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι εάν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί" αναφέρει ο πρωθυπουργός και τονίζει:

"Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή αλλά βεβαίως εάν χρειαστεί υπάρχει. Άρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας".

Ο πρωθυπουργός καθιστά σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας στην ανοικτή διαπραγμάτευση στην κορυφή της Ευρωζώνης και ανοίγει το θέμα μίας νέας διαπραγμάτευσης για έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό.

"Βεβαίως άνοιξε μία νέα προοπτική και άνοιξε με επίσημες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να συζητηθεί το όλο θέμα σε διαφορετική βάση. Να αναζητηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικός" είπε ο πρωθυπουργός.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις στα όσα δηλώνει περι νέας διαπραγμάτευσης, καθώς αντίστοιχη θέση δεν είχε διατυπωθεί ως τώρα, στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμφωνία των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όταν ανακοινώθηκε το Σχέδιο Στήριξης, χωρίς ωστόσο έως τότε να έχουν καθοριστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες, κυρίως όσο αφορά το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει ο διμερής δανεισμός.

Αυτό ωστόσο που είχε τότε καταστεί σαφές είναι ότι για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Στήριξης απαιτείται ομοφωνία, όρος που ετέθη κατ'απαίτηση της Γερμανίας και δημιουργεί θέμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση, καθώς και το γεγονός ότι το επιτόκιο δεν θα είναι επιδοτούμενο, χαμηλότερο δηλαδή από αυτό της ανοικτής αγοράς.

Και τα δύο αυτά σημεία, προκάλεσαν τα εύλογα ερωτήματα των αναλυτών, για τη σκοπιμότητα χρήσης του Σχεδίου Στήριξης από την Ελλάδα, κάτι το οποίο καθίσταται πια περισότερο σαφές, μετά και τα όσα έγιναν γνωστά για τον καθορισμό του επιτοκίου από την Οικονομική Επιτροπή της Ε.Ε. που συνεδρίασε το προηγούμενο 48ωρο με τη συμμετοχή και Ελληνα εκπροσώπου.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο