Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Η συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου

Η συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δυο ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Άγκυρα ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις ''πολύ σημαντικές αποφάσεις'' που ελήφθησαν καθώς και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των συνομιλιών τους και ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου, αλλά και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council) στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών,Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Μεταφορών και Επικοινωνιών,Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη,Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας,ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

Ο Δ. Δρούτσας έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει οτι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης των πρωθυπουργών Γ. Α. Παπανδρέου και Ρ. Τ. Ερντογάν, υπολογίζεται ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές των υπουργών των δύο πλευρών ''ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση αυτού του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο, αν απαιτηθεί,θα είναι σε θέση να διευρυνθεί''.

''Προσβλέπουμε σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας'',δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου.

Σημείωσε δε ότι πέραν αυτού αν απαιτηθεί κάποια έκτακτη συνάντηση για να ληφθούν αποφάσεις, θα πραγματοποιείται και κατ' αυτόν τον τρόπο ''θα μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις που θα σημειώνονται''.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντελο.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πρίν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

''Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη'', σημείωσε από πλευράς του ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τον τούρκο επικεφαλής, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του επιθυμεί καλή συνεργασία με την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση,λέγοντας χαρακτηριστικά:

''Μοιάζει με σεισμό. Στους σεισμούς εμείς οι δύο χώρες ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια, να βοηθάμε και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η τύχη μας είναι κοινή και από κοινού θα φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον''.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Εξ άλλου, πέντε τομείς που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοινώθηκαν από τους δύο Υπουργούς σήμερα στην Αγκυρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, τέτοια μέτρα συμβάλουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χώρών.

Συγκεκριμένα αφορούν:

1.- Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, στα εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

2.-Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3.- Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

4.-Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5.-Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χώρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο