Αρχική | Κόσμος | Κινδυνεύει με χάος η Νότια Αφρική

Κινδυνεύει με χάος η Νότια Αφρική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινδυνεύει με χάος η Νότια Αφρική

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, και  ρατσιστικές εντάσεις δημιουργήθηκαν έξω από το δικαστήριο του Βέντερσντορπ, όπου προσήχθησαν  οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Γιουτζίν Τερμπλάνς, ηγέτη του AWB το  περασμένο Σάββατο στο αγρόκτημά του.

Ο εισαγγελέας Τζορτζ Μπαλουά κατά την έξοδό του δήλωσε στον τύπο "Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες". Ανέφερε μάλιστα ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τους δύο άνδρες είναι αυτές της δολοφονίας,  της διάρρηξης  και της απόπειρας ληστείας.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από το δικαστικό μέγαρο για την πρόληψη ταραχών. Οι δυο μαύρη αγρότες ηλικίας 28 και 15 ετών είχαν διαφορά με το αφεντικό τους, που δεν τους είχε καταβάλει το μισθό τους.

Λίγο μετά την ακρόαση  οι δυο έφυγαν από το δικαστήριο με ένα αυτοκίνητο των δυνάμεων ασφαλείας υπό τις επεφημίες δεκάδων μαύρων που βρίσκονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Το πλήθος είχε χωριστεί σε δύο ομάδες. Από τη μία είχαν παραταχθεί οι υποστηρικτές του κινήματος του Τερμπλάνς με χακί πουκάμισα και το έμβλημα του AWB, που παραπέμπει στον αγκυλωτό σταυρό και από την άλλη βρίσκονταν μαύροι που φορούσαν μπλούζες με το έμβλημα του Εθνικού Αφρικανικού Κονγκρέσου ANC.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τους υποστηρικτές του AWB να ρωτούν "ποιός σκότωσε τον Τερμπλάνς, μαύρος ή λευκός;" και τους υποστηρικτές του ANC να απαντούν "εχθρός είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τους μαύρους.".

Το AWB είχε οργανώσει πλήθος δολοφονικών επιθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 επιδιώκοντας να εμποδίσει την κατάργηση του καθεστώτος του απαρτχάιντ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο