Αρχική | Επιχειρήσεις | Λάθος η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών

Λάθος η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λάθος η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών

Εντονες αντιδράσεις μεταξύ των μελών του ΣΕΒ, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξωτερικευθεί, προκάλεσε η ρύθμιση του φορολογικού που αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα κέρδη.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Συνδέσμου, η διατύπωση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο και η οποία άλλαξε την τελευταία στιγμή, θα πλήξει τη μερισματική απόδοση. Δηλαδή, τα μερίσματα θα υπολογίζονται μετά από φόρο 40%, έναντι του φόρου 32% που ισχύει σήμερα, δηλαδή 24% φόρος νομικού προσώπου και 10% η παρακράτηση επί του μερίσματος.

Ετσι, η διάταξη θα πλήξει και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, καθώς ένας από τους σοβαρούς παράγοντες διαμόρφωσης της αξίας των μετοχών είναι η καθαρή μερισματική τους απόδοση.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η διάταξη που επιβάλλει ανώτερο συντελεστή φορολογίας με βάση την απόφαση για διανομή κερδών, μπορεί να θεωρηθεί ως αντίθετη στην Οδηγία για τη φορολόγηση μητρικών - θυγατρικών εταιρειών. Ετσι, διεθνείς εταιρείες με έδρα σε άλλο κράτος της Ε.Ε. και με θυγατρική στην Ελλάδα, πιθανότατα θα οδηγηθούν σε δικαστικές διενέξεις και θα ζητούν επιστροφή του επιπλέον φόρου παρά το γεγονός ότι αυτός δεν είναι παρακρατούμενος φόρος μερίσματος, αλλά φόρος της ελληνικής θυγατρικής.

Τέλος από τον ΣΕΒ επισημαίνουν ότι η διατύπωση της διάταξης αυτής στο αρχικό σχέδιο νόμου, ήταν μέτρο που αφορούσε απλώς τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και όχι των επιχειρήσεων, αφού τα μερίσματα θεωρούνταν έσοδα που φορολογούνταν στην κλίμακα. Το γεγονός αυτό παρ' ότι επιβάρυνε σημαντικά τους μετόχους, φυσικά πρόσωπα, δεν είχε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η νεότερη διατύπωση της διάταξης, εφ' όσον αυτή δεν τροποποιηθεί.

E-Net






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο