Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποκαλύπτει
Ενας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ανοίγει τα χαρτιά του, ξεδιπλώνει τις δύσκολες στιγμές της ζωής του, σχολιάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας και αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τον Ολυμπιακό.
Με καταγωγή από τη Σμύρνη και την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ο κ. Λαυρεντιάδης κληρονόμησε στο DNA του το επιχειρηματικό δαιμόνιο από τον πατέρα του Βασίλη, που ήταν συνιδιοκτήτης κατά 50% μιας μικρής επιχείρησης, της Νεοχημικής, η οποία δραστηριοποιούταν στην παραγωγή χημικών πρώτων υλών και απορρυπαντικών. Μεγάλωσε στου Ρέντη και στη Νίκαια, πήγε σχολείο στην Ιωνίδειο Σχολή και ως έφηβος παρακολουθούσε ανελλιπώς μπάσκετ στο «Παπαστράτειο». Το να γίνει Ολυμπιακός ήταν αναπόφευκτο, παρ’ όλο που ο πατέρας του -ως Μικρασιάτης- υποστήριζε την ΑΕΚ.
Το πρώτο μεγάλο «σοκ» για τον γνωστό επιχειρηματία ήρθε το 1990, όταν σε ηλικία 18 ετών έχασε τον πατέρα του. Ενα μήνα μετά ο ίδιος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, αντί να το βάλει κάτω, βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να παλέψει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη συνέντευξή του: «Επειδή αγαπούσα πολύ τον πατέρα μου, είχα ένα θέμα να πετύχω ως άξιος συνεχιστής του. Αυτό αποτέλεσε το κίνητρό μου. Ισως ήταν και το φάρμακο που με ώθησε, μαζί με μια δυνατή δόση θεϊκής βοήθειας, προστασίας και θαυμάτων, τα οποία μου άλλαξαν τη ζωή...»
Κοιτώντας πάντα μπροστά, χωρίς να χάσει το κουράγιο του, ο κύριος Λαυρεντιάδης επισκέφτηκε δεκάδες γιατρούς, μέχρι που το 1994 (με την παρότρυνση, όπως λέει, του επιστήθιου φίλου του Μιχάλη Κυριακίδη) μετέβη στο Αγιο Ορος. Εκεί μυήθηκε σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας και με τη βοήθεια υγιεινής διατροφής και πνευματικού διαλογισμού κατάφερε, όπως τονίζει, όχι μόνο να σταθεροποιήσει, αλλά και να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του: «Από το 2003 ουσιαστικά η ασθένεια βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, αλλά έχουν μείνει κινητικά κατάλοιπα, γι’ αυτό κάθε πρωί κάνω 2-3 ώρες φυσιοθεραπεία και γυμναστική. Πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι θεϊκό δημιούργημα με θεϊκό κώδικα και έχει τη δυνατότητα της αυτοΐασης».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο 38χρονος επιχειρηματίας υπογραμμίζει τις άρτιες σχέσεις του με τον εκδότη κύριο Πέτρο Κυριακίδη, ο οποίος στάθηκε δίπλα του σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις: «Είναι μια σχέση πατέρα και γιου. Μου θύμιζε πάντα τον πατέρα μου. Είναι ευφυής, σοφός, γεμάτος αγάπη, αλλά και μαχητής...
Το 1996, σε ηλικία 24 ετών, εξαγόρασα το υπόλοιπο 50% της Νεοχημικής. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να το εξαγοράσω, αλλά -αντίθετα- να πουλήσω. Η μητέρα μου με παρότρυνε και με έριξε στα βαθιά. Εκείνη και ο Πέτρος Κυριακίδης με έκαναν επιχειρηματία. Εκείνος με συμβούλεψε πώς να κάνω τις εξαγορές και με βοήθησε, με την εμπειρία που είχε στις πολυεθνικές, να συστήσουμε την ομάδα του ομίλου, γιατί αν δεν υπάρχει μια δυνατή ομάδα να στηριχτείς, τότε η επιτυχία είναι τυχαία».
Το πιο σημαντικό προσόν για έναν επιχειρηματία είναι να «προσέχει και να σέβεται τους ανθρώπους και την κοινωνία» υποστηρίζει ο κύριος Λαυρεντιάδης, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν κυνήγησε ποτέ τα χρήματα, αλλά την επιτυχία.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αφού αναπτύσσει τις επόμενες κινήσεις του και το πεδίο δράσης του equity fund, Lamda Partners, καθώς και τις εξελικτικές επενδύσεις στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τη Νεοχημική, την Alapis, αλλά και την εξαγορά της Proton Bank σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.
Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του δημοσιονομικού χρέους, ο κύριος Λαυρεντιάδης παραδέχεται ότι είναι επώδυνα, προσθέτοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμος και καθοριστικός ο ρόλος του Ελληνα πρωθυπουργού: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαιρετικά καλός, οι ξένοι τον σέβονται και τον εκτιμούν».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και στα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, ο κύριος Λαυρεντιάδης υπογραμμίζει: «Εχει σημασία ότι περάσαμε την κρίση και ότι το κράτος δανείζεται από τις διεθνείς αγορές χωρίς την προστασία κανενός. Τώρα κάποια πράγματα γίνονται σταδιακά, οι αγορές δεν ρίχνουν το επιτόκιο την επόμενη ημέρα, αλλά όταν θα δουν τα μέτρα να λειτουργούν».
Αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει η κρίση, εκτιμά ότι είναι νωρίς για προβλέψεις: «Μόνο όταν δούμε, στις αρχές του επόμενου χρόνου, ποια είναι τα λογιστικοποιημένα αποτελέσματα των μέτρων στο ΑΕΠ και στα έσοδα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κύριος Λαυρεντιάδης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μέτοχος σε κανένα μέσο ενημέρωσης, παρά μόνον στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (με ποσοστό 10%) και στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου του «Εθνους της Κυριακής» αν επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό του στην ΠΑΕ, απαντά:
«Είμαι σε μια φάση που το εξετάζω. Ως επιχειρηματίας κοιτάζω διάφορα πράγματα, δεν έχω πάρει τελική απόφαση. Ωστόσο, δεν σκοπεύω να αυξήσω το ποσοστό μου στο άμεσο μέλλον».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν βλέψεις για την προεδρία του Θρύλου, ο κύριος Λαυρεντιάδης απαντά: «Εγώ αυτή τη στιγμή ασχολούμαι μόνο με το “Καραϊσκάκη”, και όχι με τα της ΠΑΕ. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι η ναυαρχίδα του αθλητισμού και στο ποδόσφαιρο είναι μια ομάδα με διεθνή αναγνώριση και αξία».
- Μπαράζ ληστειών και κλοπών το βράδυ
- Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου
- Ο Παναθηναϊκός θα πανηγυρίσει τίτλο έπειτα από έξι χρόνια
- Τραπεζικοί υπάλληλοι: Πως γίνεται η φορολόγηση των μπόνους
- Υποβαθμίστηκαν πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες
- Οι Τούρκοι έστειλαν μαχητικά μόλις έφυγε ο Δρούτσας
- Εισαγγελέας για το θάνατο βρέφους ενός έτους
- Την Τρίτη τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου
- Ζημιές 500 εκατ. ευρώ για την κινητή τηλεφωνία
- Το on line στοίχημα στην Ελλάδα
- Το on line στοίχημα στην Ελλάδα
- Πρόσληψη υπαλλήλων με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ
- Αυτοκίνητο: Τα μοντέλα που προτίμησαν οι Έλληνες
- Περισσότερα από 35.000 κατασχεμένα Ι.Χ σε δημοπρασίες
- Ανεπαρκή θεωρούν τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα
- Αντίθετος ο ΣΕΛΠΕ στον τρόπο επιβολής του φόρου πολυτελείας
- Λάθος η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κερδών