Αρχική | Επιχειρήσεις | Μεγάλα πρόστιμα στην Daimler για τις δωροδοκίες

Μεγάλα πρόστιμα στην Daimler για τις δωροδοκίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλα πρόστιμα στην Daimler για τις δωροδοκίες

Σε συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη κατέληξε ο γερμανικός όμιλος Daimler, σχετικά με την υπόθεση δωροδοκίας δεκάδων αξιωματούχων σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τη δεκαετία 1998-2008.

Παραδεχόμενη ουσιαστικά την ενοχή της η Daimler θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 185 εκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα οι αμερικανικές αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της γερμανικής εταιρίας, από αμερικανικό δικαστήριο, έπειτα από την κατάθεση στοιχείων για την υπόθεση από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, τα οποία κρίθηκαν επαρκή για να στοιχειοθετήσουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η εταιρία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ανώτερα στελέχη κυβερνήσεων ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία και η Αίγυπτος.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη, ότι χρησιμοποίησε, όπως και η Siemens, την πρακτική των δωροδοκιών σε ευρεία κλίμακα σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις στελέχους της για την ύπαρξη ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου.

Έρευνα και στην Ελλάδα

Τη Μεγάλη Τρίτη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με χρηματισμό αξιωματούχων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από την εταιρεία, προκειμένου αυτή να προτιμάται σε διαγωνισμούς, ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Αδάμης θα μελετήσει τα στοιχεία και θα εξακριβώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας.

Παράλληλα, τη διεξαγωγή έρευνας από τη Κομισιόν για τις μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα για προμήθειες από την γερμανική εταιρία Daimler, ζητά με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ειδικότερα, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αφού αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη για δωροδοκίες από την Daimler σε 22 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ώστε να αναλάβει προμήθειες και έργα του δημοσίου, ζητάει στοιχεία από την Επιτροπή για τους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου στους οποίους συμμετείχε η εταιρία Daimler και για τα έργα που ανέλαβε το χρονικό διάστημα 1998-2008 .

Μάλιστα, κλέινοντας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με τις γερμανικές αρχές να διεξάγει έρευνα, αν και σε ποιες περιπτώσεις, η εν λόγω εταιρία δωροδόκησε για την ανάληψη έργων του ελληνικού δημοσίου.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο