Αρχική | Οικονομία | Προβληματισμός για την «έκρηξη» στα spread

Προβληματισμός για την «έκρηξη» στα spread

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβληματισμός για την «έκρηξη» στα spread

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση τα spreadτων ελληνικών ομολόγων παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τον μηχανισμό ευρω-στήριξης που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει όταν η χώρα μας το ζητήσει, ενώ κλιμάκιό του θα είναι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για ελέγχους δια ζώσης.

 Ο «πόλεμος» δηλώσεων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση ενεργοποίησης του ευρω-σωσιβίου φαίνεται πως είναι η αιτία για τα υψηλά επίπεδα των spread. Η διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έφτασε το 10% (ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τις 352 μονάδες) και τα ασφάλιστρα κινδύνου τις 349 μονάδες.

Τα spread κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις διάρκειες (2ετείς και 3ετείς τίτλοι 400 μονάδες, 5ετείς και 7ετείς τίτλοι 350 μονάδες). Ακόμα και το επιτόκιο του νέου 7ετούς ομολόγου «εκτινάχθηκε» στο 6,44% έναντι 6% την Μεγάλη Δευτέρα οπότε και εκδόθηκε.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές δεν θα πειστούν αφού ορισμένα σημεία του μηχανισμού στήριξης παραμένουν ασαφή. «Δεν σημαίνει ότι οι εταίροι θα στηρίξουν την Ελλάδα αν δεν πνίγεται και απλώς παλεύει με τα κύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Μόρτιμερ Λι από την BNP Paribas, ενώ για «ελλείψεις αναφορικά με το επιτόκιο των διμερών δανείων» και απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης μίλησε ο Λι Χάρντμαν από την Bank of Tokyo.

 «Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης θα είχαμε την ησυχία μας», είπε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο CNBC ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου. Όπως επεσήμανε, μετά τον δανεισμό της 4ης Μαρτίου τα spread υποχώρησαν και πήραν ξανά την ανιούσα μετά τις συζητήσεις για τον μηχανισμό στήριξης.

 Η κατάσταση στην Ελλάδα και ο μηχανισμός στήριξης βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων, Τζέρι Ρις, τόνισε πως το Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην χώρα μας και είναι έτοιμο να βοηθήσει.

 «Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν μας ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά o αξιωματούχος, ενώ, αναφερόμενος στο πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης ανέφερε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

 Μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέρριψε την ευθύνη για την άνοδο των spread στο υψηλό χρέος και την έλλειψη αξιοπιστίας «εξαιτίας της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να κρύβει αντί να λύνει το πρόβλημα» και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί ποτέ η ενεργοποίηση του μηχανισμού.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, δεν αναμένεται ουσιαστική αποκλιμάκωση των spread στις 250 μονάδες πριν το καλοκαίρι.

«Τα spread είναι σε ένα διαρκές sprint», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για πόλεμο που έχει κυρήξει η κυβέρνηση στον λαό.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο