Αρχική | Ελλάδα | Εντοπίστηκαν επικίνδυνα απόβλητα ακόμη και ανθρώπινα μέλη

Εντοπίστηκαν επικίνδυνα απόβλητα ακόμη και ανθρώπινα μέλη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα απόβλητα ακόμη και ανθρώπινα μέλη

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, του μοναδικού οργανωμένου χώρου απόθεσης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, αφού εντοπίστηκαν νοσοκομειακά απόβλητα, ακόμα και ανθρώπινα μέλη.

Σύμφωνα με τα Νέα, το πόρισμα των ελεγκτών υποδεικνύει ως υπεύθυνους, για την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ, υπαλλήλους του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και ιδιωτικές εταιρείες.
Για το λόγο αυτό, ζητείται η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των υπαλλήλων και περαιτέρω έλεγχοι για τη νομιμότητα λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών.

Ένα απλό κόλπο που καταγράφεται στο πόρισμα γινόταν με τις λεγόμενες εντολές μεταφοράς απορριμμάτων που δίνει ο ΕΣΔΚΝΑ προς τους συμβεβλημένους με αυτόν δήμους. Οι εντολές αυτές πρέπει να παρουσιάζονται από τους οδηγούς των οχημάτων κατά την είσοδο στον ΧΥΤΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προέλευση των σκουπιδιών και ο όγκος τους.

Το γεγονός αυτό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων τη μεταφορά απορριμμάτων. Συνεργούς βρίσκουν υπαλλήλους στον ΧΥΤΑ, οι οποίοι- όπως προκύπτει από τους επιθεωρητές- κάνουν συχνά τα στραβά μάτια.

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, στον ΧΥΤΑ Φυλής κατέληγαν «επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (χρησιμοποιημένες σύριγγες, φιάλες με αίμα, ανθρώπινα μέλη κ.λπ.), αναμεμειγμένα με οικιακού τύπου απορρίμματα, γεγονός που εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία (τόσο πολιτών, όσο και εργαζομένων στον ΧΥΤΑ) και για το περιβάλλον».

Στο πόρισμά τους παραπέμπουν μάλιστα και σε σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει ο ΕΣΔΚΝΑ, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία είτε δεν προχωρούν σε αποστείρωση και συλλογή σε ειδικές σακούλες, είτε απορρίπτουν τα απόβλητα σε κοινούς κάδους μαζί με τα οικιακά σκουπίδια και στη συνέχεια μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες, τα οχήματα των οποίων δεν πληρούν τις προδιαγραφές ούτε έχουν ειδική άδεια κυκλοφορίας.

Το γεγονός της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων προκύπτει και από τις ποσότητες που φτάνουν στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ από τα συμβεβλημένα νοσοκομεία. «Καταστρέφουν στον αποτεφρωτήρα μικρό μόνο μέρος, ελάχιστο στην πλειονότητα των περιπτώσεων, των παραγόμενων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων», σημειώνεται.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο