Αρχική | Οικονομία | Πέντε δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με 5,9%

Πέντε δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με 5,9%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέντε δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με 5,9%

Πέντε δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο, με επιτόκιο 5,9%, από την κοινοπρακτική έκδοση 7ετούς ομολόγου, στην πρώτη κίνηση δανεισμού μετά τη συμφωνία της ΕΕ για μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας με την συνδρομή και του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, το ύψος των προσφορών διαμορφωνόταν κάτω από το ήμισυ των προσφορών που συγκεντρώθηκαν κατά την προηγούμενη έκδοση στις αρχές του μήνα.

Με την έκδοση των νέων 7ετών ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει τις ανάγκες της για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Ο κ.Πέτρος Χριστοδούλου μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ότι «φθάσαμε στο τέλος Μαρτίου καταφέρνοντας να συγκεντρώσουμε χρήματα για όλο τον Απρίλιο».

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Alpha Bank, Bank of America, Emporiki, ING Bank και Societe Generale.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου στο Bloomberg, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί 15,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του Μαΐου.

Η έκδοση των 7ετών ομολόγων αποτέλεσε ένα κρίσιμο τεστ για την ελληνική κυβέρνηση, αφού έδειξε κατά πόσο και πως επηρέασε τις αγορές η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την παροχή δανείων στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει χρηματοδότηση με άλλο τρόπο.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν πως μεγάλο μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από την Γαλλία από όπου και οι βασικοί ανάδοχοι. Την εκτίμηση αυτή δε, συνοδεύουν με την παρατήρηση ότι δεν επελέχθησαν γερμανικές τράπεζες σε αυτή την έκδοση.

Είναι φυσικό η κυβέρνηση να θέλει να συνεργαστεί με πολλούς διαφορετικούς αναδόχους, συμπληρώνουν. Το ίδιο έγινε άλλωστε και με τους Έλληνες αναδόχους. Να σημειωθεί επίσης ότι η δημοπρασία έλαβε χώρα την Μεγάλη Δευτέρα, που συμπίπτει φέτος με αυτή των Καθολικών, περίοδος κατά την οποία οι αγορές χαρακτηρίζονται από περιορισμένους όγκους συναλλαγών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο