Αρχική | Οικονομία | Πως και πότε θα ανοίξουν τα «κλειστά επαγγέλματα»

Πως και πότε θα ανοίξουν τα «κλειστά επαγγέλματα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως και πότε θα ανοίξουν τα  «κλειστά επαγγέλματα»

Αρχίζει μετά το Πάσχα η συζήτηση για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων με στόχο την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου ως το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά την περίοδο του Πάσχα θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα βασικά κριτήρια θα είναι το όφελος για την οικονομία και το -ενδεχόμενο- κοινωνικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η αρχή θα γίνει από τις μεταφορές, θα ακολουθήσουν τα ταξί και στη συνέχεια, αφού προηγηθούν οι ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τη λειτουργία των καταστημάτων, θα «ανοίξει» και το επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Τα «κλειστά» επαγγέλματα των οποίων αναμένεται να εξεταστεί το άνοιγμα αφορούν στους μηχανικούς, στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους και στους φορτοεκφορτωτές.

Το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων αποτελεί για την κυβέρνηση μία από τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, οι αλλαγές που αναμένονται θα είναι οι εξής:

-Δικηγόροι. Με τη λογική ότι η πολιτεία ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται τη προείσπραξη των σχετικών αμοιβών, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων.

-Συμβολαιογράφοι . Πάλι σε αυτή την περίπτωση το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεων τους, ελέγχοντας έτσι και τη προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Επίσης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις αμοιβές τους.

-Φαρμακοποιοί. Τα αρμόδια υπουργεία ελέγχουν τις τιμές αλλά και το περιθώριο κέρδους τους.

-Αρτοποιοί. Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση .

-Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λ.π.). Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται τη καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.

-Ταξί, φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία. Ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος ενώ παράλληλα τα κόμιστρα καθορίζονται από την πολιτεία.

Επισημάνεται,  ότι έληξε την περασμένη Κυριακή η προθεσμία που είχε η Ελλάδα προκειμένου να κυρώσει και να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστή ως «Οδηγία Μπόλκενσταϊν», σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει με πρόστιμο.

Στην ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (2 σχολιάστηκε):

GEORGIOS TOULOPOULOS την 30.03.2010, 11:38
avatar
Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ(μπλκενσταιν) ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΘΗΜΕΡΙΝΑ .ΟΚΟΣΜΟΣ ΞΗΠΝΗΣΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΡΩΕΙ ΧΟΡΤΟ. ΞΕΡΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .ΑΣ ΜΗ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ . ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΑΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΝΟΜΙΖΟΥΝ....?????
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
GEORGIOS TOULOPOULOS την 29.03.2010, 17:51
avatar
ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΥ ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΛΑΟΣ . Ευχαριστω ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΧΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΒΛΕΠ48ec024d
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 2 | προβολή: 1 - 2

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο