Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Δάνεια για σπίτι

Δάνεια για σπίτι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μπορεί οι φορείς της αγοράς κατοικίας να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις επικείμενες φορολογικές αλλαγές και να εκτιμούν ότι αυτές θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα για την τόνωση των αγοραπωλησιών μοιάζει να είναι διαφορετικό.

Αυτό αφορά την εικόνα που διαγράφεται στη στεγαστική πίστη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών, ιδιωτικών και μη, έχουν υιοθετήσει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων, στην προσπάθειά τους να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση και τις αναμενόμενες αυξήσεις των προβλέψεών τους, λόγω επισφαλειών.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια εμφανίζονται μειωμένες κατά 50% περίπου έναντι του Δεκεμβρίου του 2009, όταν μάλιστα είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της η κρίση. Ακόμα όμως κι αυτός ο μικρός αριθμός αιτήσεων δεν βρίσκει τον δρόμο του προς έγκριση παρά σε ποσοστό 40% - 50%, δείγμα των δυσκολιών που αναμένουν την αγορά κατοικίας.

Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν ακόμα λιγότεροι αν δεν υπήρχαν ορισμένοι που επιχειρούν να αποκτήσουν κατοικία πριν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που προσδιορίζεται ότι θα γίνει στις αρχές του 2011.

Εν ολίγοις, το σημαντικότερο εμπόδιο αυτήν την περίοδο μοιάζει να είναι το ότι οι τράπεζες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην αγορά κατοικίας, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των -έστω ολιγάριθμων- κατασκευαστών που προχωρούν σε εκπτώσεις επί των ζητούμενων τιμών, ώστε να περιορίσουν το απόθεμα κατοικιών τους.

Η Καθημερινή






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο