Αρχική | Επιχειρήσεις | Vivartia: Επιταχύνονται οι διαδικασίες διάσπασης του ομίλου

Vivartia: Επιταχύνονται οι διαδικασίες διάσπασης του ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Vivartia: Επιταχύνονται οι διαδικασίες διάσπασης του ομίλου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες διάσπασης του ομίλου Vivartia στις εταιρείες εξ ων συνετέθη, δίνοντας τέλος στις φήμες.
Από τις αρχές Ιουλίου οι αλλαγές στο νέο σχήμα θα δώσουν ώθηση στις επιμέρους εταιρείες να διαχειριστούν αυτόνομα τα επενδυτικά τους πλάνα και την αναδιάρθρωση. Το επιχειρηματικό fund στο οποίο παραμένουν και οι βασικοί μέτοχοι Olayan και Σπ. Θεοδωρόπουλος είναι επικρατέστερο για την εξαγορά της νέας Chipita, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για περαιτέρω συμφωνίες.

Η απόσχιση

Εντούτοις, στην διαδικασία της απόσχισης υπεισέρχονται κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες που αφορούν το νέο μάνατζμεντ της Vivartia και το τελικό τίμημα που θα απαιτηθεί για την πώληση της Chipita. Πληροφορίες θέλουν το ύψος εξαγοράς της εταιρείας παραγωγής σνακ να ανέρχεται κοντά στα 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις που θα αναλάβει η αποσχισθείσα επιχείρηση.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Vivartia για το 2009 διαμορφώθηκαν σε 1,488 δισ. ευρώ έναντι 1,56 δισ. ευρώ το 2008. Εξ αυτών 943 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,36 δισ. ευρώ με τη συμβολή των θυγατρικών εταιρειών everest και nonni’s που ενσωματώθηκαν. Σε μια μεταβατική περίοδο όπως η σημερινή για την ελληνική οικονομία, η επενδυτική ένδεια κυριαρχεί και η οποιαδήποτε ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου θέτει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους.

Η απόφαση της MIG να επισπεύσει τις διαδικασίες, προβλέπεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους. Η κοινή πορεία (Vivartia) των δύο ομίλων Δέλτα και Chipita τελικά δεν διήρκεσε παρά ελάχιστα. Το 2006 πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η συγχώνευση των δύο εταιρειών, χωρίς ωστόσο τα προϊόντα τους να ακολουθήσουν κοινή πορεία.

Στη νέα εταιρεία Chipita που θα δημιουργηθεί, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Vivartia Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα καταλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προβλέπεται να πάρει ένα από τα παλιά στελέχη της Chipita.

Η μεγάλη εξωστρέφεια που ανέπτυξε η εταιρεία στον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαρωδών και η εξάπλωσή της και σε παραγωγικό επίπεδο, σε αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και σε τρίτες χώρες, της δίνει το πλεονέκτημα να περιορίσει την εξάρτησή της από την ελληνική αγορά. Υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για την μελλοντική κυριότητα και των υπολοίπων εταιρειών, οι οποίες μετά την αυτονόμησή τους θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από επενδυτικά funds.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει μετοχικά και στις νέες ανεξάρτητες εταιρείες που θα προκύψουν. Μένει να ξεκαθαριστεί σύντομα η «προίκα» που θα προκύψει για κάθε επιχείρηση βάσει και του EBITDA.

Μετά την άντληση κεφαλαίων 252 εκατ. ευρώ από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού κεφαλαίου, η MIG διαθέτει πλέον ικανοποιητική ταμειακή ρευστότητα της τάξης των 641 εκατ. ευρώ. Σύντομα η MIG, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% της θυγατρικής Chipita μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα έχει στο ταμείο της επιπλέον ρευστό της τάξης των 730750 εκατ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, οι πάντες βιάζονται να κλείσει η υπόθεση Vivartia, μηδέ των τραπεζιτών εξαιρουμένων, οι οποίοι επιθυμούν να προσδιοριστούν επακριβώς οι οφειλές κάθε εταιρείας ξεχωριστά.

«Υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις» στα ακίνητα

«ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ τοποθετήσεις αλλά και υπομονή», συνιστά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Properties Νίκος Μπέρτσος για το οικονομικό έτος 2010, καθώς διαπιστώνει ότι η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και υψηλές αποδόσεις.

Αναμένοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του κλάδου, ο πρόεδρος της Eurobank Properties μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αναμφίβολα σε μία περίοδο όπου το ευρωπαϊκό real estate δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τις εταιρείες ακινήτων, αλλά και το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να γίνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις. Και την φετινή χρονιά οι δυσκολίες παραμένουν και το βέβαιο είναι πως οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα δεν θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν, αλλά θα υποστούν μείωση. Γνωρίζουμε λοιπόν για φέτος ότι η τάση θα είναι πτωτική· όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ένταση, διότι οι αγοραπωλησίες γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε πωλητή».

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank Properties το 2009, ο κ. Μπέρτσος έδειξε ικανοποιημένος ως προς την μερισματική απόδοση της τάξης του 6,6% (0,55 ευρώ ανά μετοχή), τονίζοντας πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας μεταξύ άλλων αφορά και την διατήρηση σημαντικού μέρους της ρευστότητάς της. Αυτό της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στο 2010 με διαχρονικό ορίζοντα.

Το γεγονός ότι η Eurobank Properties, σε έρευνα που πραγματοποίησε πανευρωπαϊκά η εταιρεία συμβούλων McKinsey&Company, συμπεριελήφθη μεταξύ των 48 εταιρειών ακινήτων με συνολικό ενεργητικό 250 δισ. ευρώ (που αποτελεί το 35% της αγοράς) αναδεικνύει την ικανοποιητική πορεία των μεγεθών της. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι το υψηλότερο περιθώριο κέρδους, της τάξης του 4,9% έναντι 2,9% που κυμάνθηκε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, και το χαμηλό λειτουργικό κόστος (1,7%), αρκετά χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι 4,1%.

Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν το αμυντικό πλεονέκτημα της εταιρείας στην παρούσα φάση. Εκτός από την Ελλάδα η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε χώρες της ΝΑ. Ευρώπης (Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, κ.ά.) όπου οι επιρροές από εξωγενείς παράγοντες (όπως είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια και οι αλλαγές στα φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας) συνιστούν επενδυτικό ρίσκο. Το 2009 η εταιρεία πούλησε ακίνητα αντί συνολικά 20 εκατ. ευρώ με όφελος 720 χιλιάδες ευρώ πλέον της τιμής αποτίμησης.

Οι αγορές ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται τρία ακίνητα του γερμανικού ομίλου Praktiker). Τα έσοδα από μισθώματα ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 7%, φτάνοντας τα 44,3 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, εκτός από την EFG Eurobank, μετέχουν η Lamda Development, ξένοι θεσμικοί με 11% και φυσικά πρόσωπα με 9%. Για το 2010 δεδομένης της εξαιρετικά ρευστής οικονομικής κατάστασης, η διοίκηση επιμένει σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, εκτιμώντας ότι η χρονιά που διανύουμε προσφέρεται για ελκυστικές επενδύσεις.

Isotimia






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο