Αρχική | Πολιτική | Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία Στήριξης

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία Στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία Στήριξης

Άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς "για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση", ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τα θετικά της απόφαση της ΕΚΤ και σημείωσε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αφού αυτές οι ώρες είναι ώρες περισυλλογής.
 
Παράλληλα, εξέφρασε τον σοβαρό προβληματισμό του για το κύριος μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία λειτουργίας της, ενώ ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό.

"Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή, ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;", αναρωτήθηκε και επεσήμανε πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

"Φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ’εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας.

Τέλος,  ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της, γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια.

"Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Η αντίδραση των άλλων κομμάτων

«Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, ούτε καν μία μάχη, αλλά μία ανακωχή που δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
«Αν πετύχουμε να δανειστούμε με επιτόκιο πέριξ του 5% αυτό θα είναι πράγματι κάτι.

Αν όμως ξεπεράσει το 6%, τότε πράγματι θα χρειαστούμε πρόσθετη βοήθεια» συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ στην έκκληση του πρωθυπουργού για στήριξη των αναπτυξιακών μέτρων είπε: «Ή αυτά θα είναι χλιαρά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, οπότε δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός, ή θα είναι ¨πειθαρχημένα¨ για να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται εκ των προτέρων συμφωνία».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής το ΚΚΕ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε από τις Βρυξέλλες με προίκα «τα βάρβαρα μέτρα που πήρε και αυτά που προτίθεται να πάρει μέσα στο 2010, το 2011 και το 2012 εναντίον της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

«Tα παχιά λόγια και η θριαμβολογία του πρωθυπουργού για την Σύνοδο της ΕΕ, είναι το τυρί στη φάκα που έχουν στήσει για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο, μπροστά στα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τα μάτια του σε αυτή τη θριαμβολογία και για μας παραμένει το σύνθημα που είπαμε από την πρώτη στιγμή: Ούτε ένα ευρώ στην πλουτοκρατία, ξεσηκωμός. Στον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο».

Η Συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος «βοήθειας» προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης εκτιμά από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμά πως ιδιαίτερα η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε. αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τέλος την κυβέρνηση για «νομιμοποίηση» της λύσης του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων οδηγώντας την πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθιά ύφεση.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο