Αρχική | Πολιτική | Ευχαριστημένος ο Γ. Παπανδρέου αλλά υπάρχουν ερωτήματα

Ευχαριστημένος ο Γ. Παπανδρέου αλλά υπάρχουν ερωτήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευχαριστημένος ο Γ. Παπανδρέου αλλά υπάρχουν ερωτήματα

«Πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αποδεικνύει τη δύναμή της και οχυρώνει την ευρωζώνη, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα σε αυτή. Πιστεύω ότι βαδίζουμε σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο».

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη δεύτερη μέρα της συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, όπου η Ελλάδα βγήκε ενισχυμένη με τη συμφωνία- ανάσα της ΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Απόρροια αυτής της συμφωνίας, τα σημαντικά κέρδη που σημειώνει σήμερα το ευρώ.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανακάμπτει από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 10μήνου, καθώς η συμφωνία της ΕΕ για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας περιορίζει τις ανησυχίες για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Το περίπου μιάμισης σελίδας κείμενο προβλέπει ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», ωστόσο η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη βοήθεια αυτή αποκλειστικά και μόνο ως «ultima ratio (τελευταίο καταφύγιο), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι τα δάνεια θα φθάσουν στο ύψος των 22 δισ. ευρώ και θα προσφερθούν -εθελοντικά από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο. Της αρχικής συμφωνίας επί του προσχεδίου ακολούθησε συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη της Ευρωζώνης και να το εγκρίνουν, κάτι που έγινε με ομοφωνία,  «χωρίς να αλλάξει ούτε λέξη στο αρχικό κείμενο»

Οι όροι της συμφωνίας άλλωστε, που συζητήθηκαν σε Σύνοδο και Eurogroup κεκλεισμένων των θυρών αντιπροσωπεύουν απολύτως τη γερμανική θέση, τόσο για τους όρους ενεργοποίησης (ομοφωνία του Eurogroup και βέτο της Γερμανίας σύμφωνα με δήλωση γερμανού αξιωματούχου στο Reuters χθες βράδυ) όσο και για την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. σε βαθμό που εξισοροπεί τις αντιδράσεις των υπόλοιπων χωρών της ζώνης και κυρίως της Γαλλίας, η οποία μέσω του προέδρου Ν.Σαρκοζί υποδέχθηκε θετικά τη διακαώς επιζητούμενη συμφωνία, αλλά απευχόταν την ανάμιξη της Δ.Ν.Τ. στην εσωτερική οικονομία  της Ευρωζώνης.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την απερίφραστη αντίθεσή του για εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε θεσμός ασκήσει στη θέση του Eurogroup, στη θέση των κυβερνήσεων, την ευθύνη τους, είναι προφανώς πολύ άσχημο.

Επιθυμούμε οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να ασκήσουν πλήρως, πιστές στη Συνθήκη, στο πνεύμα και στο γράμμα της, τις ευθύνες τους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αν και αρχικά είχε ταχθεί σαφώς υπέρ της «ευρωπαϊκής» λύσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ έκανε στροφή υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο όποιο σχέδιο.

Σοβαρές επιφυλάξεις απο τον Α. Σαμαρά

Τις επιφυλάξεις της ΝΔ για το περιεχόμενο της συμφωνίας σχετικά με την  στήριξη της ελληνικής οικονομίας  εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.  Ο κ. Σαμαράς άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση αυτής της συμφωνίας όσο και για συγκεκριμένους όρους της.

«Οι ώρες  αυτές  είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς» τόνισε ο κ. Σαμαράς στην αρχή των δηλώσεών του. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι είναι θετικό πως προσφέρεται διέξοδος στην πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά. «Αυτό το παλέψαμε ως Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ήταν μια από τις τρεις βασικές προτάσεις, που κατέθεσα στη συνάντησή μου με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».Πρόσθεσε όμως ότι η ΝΔ έχει σοβαρούς προβληματισμούς για το  κύριο μέρος της συμφωνίας.

Το πρώτο  σημείο που κατά τον  κ. Σαμαρά προκαλεί προβληματισμό είναι ότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως  για να πάρει βοήθεια η Ελλάδα απαιτείται να έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο». «Δεν προσδιορίζεται σαφώς ποιο είναι αυτό: Να δανείζεσαι με 6% από τις αγορές; Να δανείζεσαι με 8% από τις αγορές; Να μην μπορεί να δανειστείς καθόλου από τις αγορές;

Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να τη βοηθήσουν; Εμείς όμως ζητήσαμε τη στήριξη, ακριβώς για να μην φτάσουμε στα όρια αυτά…» τόνισε.

Δεύτερο σημείο κατά τον κ. Σαμαρά είναι ότι  «ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η Συμφωνία επιβάλλει τη λήψη της τελικής απόφασης από κάθε χώρα της Ευρωζώνης με ομοφωνία. Το οποίο στην πράξη μπορεί να σημάνει και νέα μέτρα. Συνεπώς, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαφώνησε επίσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της Συμφωνίας, η οποία «φωτογραφίζει επί πλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και ευθεία υπονόμευση των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας Ευρωπαϊκής Οικονομίας από ένα κατ’ εξοχήν μη ευρωπαϊκό Οργανισμό».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε  ότι «εδώ, λοιπόν, που είμαστε, ή παίρνουμε τώρα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μην βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση, ή σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο μόνη της. Και να σταθεί στα πόδια της μόνη της. Αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπεια της χώρας μας. Και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και θα το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις».








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr