Αρχική | Οικονομία | Νέο σκάνδαλο χρηματισμού Ελλήνων λειτουργών από γερμανική εταιρεία

Νέο σκάνδαλο χρηματισμού Ελλήνων λειτουργών από γερμανική εταιρεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο σκάνδαλο χρηματισμού Ελλήνων λειτουργών από γερμανική εταιρεία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί για δωροδοκίες τη γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων Daimler και τρεις από τις θυγατρικές της, που κατασκευάζουν αυτοκίνητα και φορτηγά Mercedes-Benz για «λαδώματα» εκατομμυρίων δολαρίων σε αξιωματούχους τουλάχιστον 22 ξένων κυβερνήσεων, για την επίτευξη μεγάλων εμπορικών συμφωνιών αγοράς κρατικών οχημάτων.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εμπλέκουν ανώτερους υπαλλήλους κυβερνήσεων ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία και η Αίγυπτος.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα εναντίον της γερμανικής εταιρείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, για παραβίαση του Δικαίου Αθέμιτου Ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας στις εμπορικές πρακτικές της Daimler.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Νόμο περί Διαφθοράς απαγορεύεται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να προβαίνουν σε καταχρηστικές πληρωμές αξιωματούχων ξένων κρατών.

Ανάμεσα στις κατηγορίες για δωροδοκίες που αφορούν την περίοδο 1998 έως 2008 συγκαταλέγονται ισχυρισμοί, όπως ο χρηματισμός ιρακινών αξιωματούχων,  σε άμεση παραβίαση των κανόνων του προγράμματος του ΟΗΕ ¨Πετρέλαιο γα Τρόφιμα”, (Oil for Food).

Σε άλλη περίπτωση, η εταιρεία Daimler χάρισε σε αξιωματούχο της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν μια θωρακισμένη Mercedes ως δώρο γενεθλίων, προκειμένου να τον ενθαρρύνει να υπογράψει συμβόλαιο προμήθειας κυβερνητικών οχημάτων.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters,  η Daimler είναι έτοιμη να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο