Αρχική | Επιχειρήσεις | Μεταφορές | Η Airbus, η Boeing και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Airbus, η Boeing και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Airbus, η Boeing και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Μισοάδειο ή και μισογεμάτο μπορεί να κρίνει κανείς το ποτήρι που προσέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προς τον ευρωπαϊκό κολοσσό της Airbus, αν αναλογιστούμε τις διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις που προκάλεσε το πόρισμα του οργανισμού αναφορικά με τη διαμάχη που μαίνεται εδώ και έξι χρόνια σχετικά με τη νομιμότητα των επιδοτήσεων που λάμβανε, και πιθανότατα συνεχίζει να λαμβάνει, η εταιρεία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Airbus, όπως βέβαια και ο κυριότερος ανταγωνιστής της, η αμερικανική Boeing, περίμεναν με κομμένη την ανάσα την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και αν και το κείμενο της απόφασης που εκδόθηκε χθες δεν πρόκειται να δημοσιευτεί ακόμη, αργά χθες το βράδυ διέρρευσαν αρκετά στοιχεία ώστε να έχουμε μια επαρκή εικόνα της έκθεσης.

Με μόνη διαφορά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εμφανίστηκαν ευχαριστημένα, δηλώνοντας δικαιωμένα από το αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου -και σίγουρα του αμερικανικού- ανακοίνωσαν με παχυλούς τίτλους ότι ο ΠΟΕ έκρινε ότι οι επιδοτήσεις, συνολικής ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Airbus -μεταξύ άλλων για τη κατασκευή του σούπερ τζάμπο A380- είναι παράτυπες και παράνομες, και λειτούργησαν έτσι εις βάρος της Boeing. Αντιστοίχως, μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού κυρίως Τύπου αναμετέδιδε τμήματα από το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Airbus, γιορτάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη νίκη της. Μια διαφοροποίηση που έχει να κάνει ακριβώς με τον τρόπο που ερμηνεύει κανείς το πόρισμα.

Η ίδια η Airbus παραδέχτηκε ότι στην 1.000(!) σελίδων έκθεση του ΠΟΕ αναγνωρίζονται ότι υπάρχουν "στοιχεία επιδοτήσεων" σε δάνεια που της έχουν δοθεί στο παρελθόν από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Όμως, υποστηρίζει ότι ο διεθνής οργανισμός δεν βρήκε ίχνη παρανομίας στη διαδικασία, αρνήθηκε το αμερικανικό αίτημα να κηρύξει τις επιδοτήσεις ως παράνομες, και αρνήθηκε ότι λειτούργησαν εις βάρος του ανταγωνισμού. Και βέβαια για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι δεν περιμένει να υπάρξουν μελλοντικά αναταράξεις στη ροή χρηματοδότησης προς την εταιρεία, κυρίως αναφορικά με το νέο αεροσκάφος της, το Α350.

"Είναι σαν να αντιμετωπίζεις δέκα κατηγορίες για φόνο. Μπορεί να αθωώνεσαι για έναν, αλλά εξακολουθείς να έχεις καταδικαστεί για εννέα, οπότε που έγκειται η νίκη" αναρωτήθηκε ειρωνικά ο νομικός σύμβουλος της Boeing, Μπομπ Νόβικ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Airbus ως "γελοίους". Αν και το βέβαιο είναι ότι αμφότερες οι εταιρείες θα συνεχίσουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τουλάχιστον μέχρι και την επίσημη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία θα πρέπει να παραμείνει απόρρητη έως ότου μεταφραστεί πλήρως και στις τρεις επίσημες γλώσσες του ΠΟΕ.

Από εκεί και πέρα οι δύο όμιλοι θα έχουν 90 ημέρες για να υποβάλουν έφεση, με το σύνολο της διαδικασίας να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς ή το αργότερο έως τις αρχές του 2011.

Σε κάθε περίπτωση η διαμάχη ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, και βέβαια σε ένα διάστημα που η ένταση μεταξύ των δύο κορυφαίων ομίλων αεροναυπηγικής έχει …χτυπήσει κόκκινο.

Το κλίμα μεταξύ Airbus και Boeing επιβαρύνθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την απόφαση του ευρωπαϊκού ομίλου να αποχωρήσει -μαζί με τη συνεργαζόμενη βρετανική Northrop Grumman- από τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου μη στρατιωτικού συμβολαίου που ετοιμαζόταν να διαθέσει το Πεντάγωνο -συνολικής αξίας 40 δισ. δολαρίων- με την αιτιολογία ότι οι όροι του διαγωνισμού είχαν στηθεί εσκεμμένα στα "μέτρα" της Boeing, η οποία εκ των υστέρων κέρδισε αυτομάτως το συμβόλαιο.

Η καταγγελία προκάλεσε έντονο θόρυβο στις διεθνείς αγορές και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, που δήλωσαν θορυβημένες και έτοιμες να αντιδράσουν στο κλίμα προστατευτισμού που αναπτύσσεται στην αμερικανική αγορά.

axiaplus






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο