Αρχική | Επιχειρήσεις | Επιδοτήσεις | Η ψήφιση και οι αλλαγές του νόμου για το ΕΣΠΑ

Η ψήφιση και οι αλλαγές του νόμου για το ΕΣΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ψήφιση και οι αλλαγές του νόμου για το ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ όχι μόνον δεν έχει βαλτώσει αλλά επιταχύνεται καθημερινά από τότε που αναλάβαμε» ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης.

Η υπουργός κατέθεσε σχετικό πίνακα σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου οι εντάξεις έργων έχουν κατά μέσο όρο οκταπλασιαστεί σε μηνιαία βάση το τελευταίο πεντάμηνο σε σχέση με την περίοδο της ΝΔ. Αντίστοιχα οι νομικές δεσμεύσεις έχουν τετραπλασιαστεί και η απορρόφηση έχει τριπλασιαστεί.
 Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάνοντας ταυτόχρονα πράξη την αποκέντρωση των πόρων, την απλούστευση των διαδικασιών και την αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο «προωθεί ουσιαστικά δέκα βασικές αλλαγές, με τις οποίες κάνουμε τρία πράγματα: αποδεσμεύουμε τους πόρους στις Περιφέρειες, αποκεντρώνουμε δηλαδή πόρους προς την ελληνική περιφέρεια, η οποία πια μπορεί αποτελεσματικά να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της, απλουστεύουμε διαδικασίες και αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενη στον αναπτυξιακό νόμο, είπε πως διαφεύγει από την ΝΔ ότι άφησε πίσω της 1 δισ. ευρώ οφειλές προς τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση σήμερα αποπληρώνει οφειλές προς τις επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που είχαν ολοκληρωθεί, καθώς και για ώριμα επενδυτικά σχέδια, ενώ άφησε να βαλτώνουν στα συρτάρια των υπηρεσιών παραγωγικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

«Εμείς με το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου επιταχύνουμε τις αξιολογήσεις των εκκρεμών επενδυτικών σχεδίων και τα ομαδοποιούμε με βάση κριτήρια και όρια συνολικού ύψους κόστους επένδυσης, ακριβώς για να προχωρήσουμε γρήγορα στις αξιολογήσεις» είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ακόμη ότι «απέναντι σε αυτή την επενδυτική μιζέρια που κληρονομήσαμε, προωθούμε μέχρι το Μάιο ένα νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όλο το 2010, χρηματοδοτούμε επενδυτικά προγράμματα που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, τις οφειλές για έργα που ήδη υλοποιούνται και τα θετικά αξιολογημένα προγράμματα που ελέγχονται αυτή την περίοδο και θα ενταχθούν στο δεύτερο ήμισυ» ανέφερε επίσης.

Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται η εταιρεία «Δήμος ΑΕ», η οποία υποστήριζε την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε μικρούς δήμους που δεν είχαν την κατάλληλη υποδομή, ενόψει της διεύρυνσης των δήμων λόγω του «Καλλικράτη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος είπε προς την υπουργό ότι περίμενε περισσότερες αλήθειες και λιγότερη εκμετάλλευση του αυτονόητου, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατό να επικαλείται ως επίτευγμα το ότι συνεχίζεται η χρηματοδότηση εγκεκριμένων ήδη σχεδίων αφού δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει. Για τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε από την υπουργό να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε πολύτιμο πολιτικό χρόνο, καθώς ο νέος νόμος θα αφορά σε έργα του 2011.

Χαρακτήρισε το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης για την αναπτυσσόμενη ανεργία το σταμάτημα του επενδυτικού νόμου, ο οποίος είναι συμπληρωματικός του ΕΣΠΑ. Διερωτήθηκε επίσης αν εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την αλλαγή των κεφαλαίων. «Άν δεν έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε σας λέμε ότι έχετε αργήσει και θέτετε σε μεγάλο κίνδυνο το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της περιόδου και την αξιοπιστία σας» πρόσθεσε.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο