Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Ευρωπαϊκή αντίδραση στον εκβιασμό Μέρκελ στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή αντίδραση στον εκβιασμό Μέρκελ στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωπαϊκή αντίδραση στον εκβιασμό Μέρκελ στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμμένει στη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας και προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες).

Αποτέλεσμα αυτής της αδιάλλακτης στάσης, είναι να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιέσεις των εταίρων, αλλά και ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων προς το Βερολίνο προκειμένου να αλλάξει στάση. Μετά τον πρόεδρο του Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον επικεφαλής  της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, τώρα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα.

Το πλήρες αδιέξοδο που καταγράφεται καθιστά πλέον τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή, ως την πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών. Το ελληνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια την ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ως «το μεγάλο πολιτικό ραντεβού, στο οποίο θα φανεί εάν είμαστε πλέον σε θέση να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις».

Τις τελευταίες 48 ώρες οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των πιέσεων προς τη Γερμανία. Είναι σαφές ότι η αυστηρή στάση προς την Ελλάδα «πουλάει» -με όρους πολιτικού μάρκετινγκ- στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αφού στην ουσία διανύουν προεκλογικό αγώνα..

Οι πιέσεις εντάθηκαν την Παρασκευή το βράδυ όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, βγήκε δημόσια και, αφού ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, έκανε έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό σε ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.

Αρκετοί εταίροι, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, προτείνουν ταυτόχρονη εμπλοκή του ΔΝΤ και της ευρωζώνης. Την επιλογή αυτή προτείνουν η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ολλανδία, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η δέσμευση και η στήριξη της Ελλάδας πρέπει να είναι ταυτόχρονες, δηλαδή να συμμετάσχουν διμερώς οι χώρες της ευρωζώνης χορηγώντας δάνεια.

Οι Γερμανοί τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ενώ από την άλλη θεωρούν ότι δεν έφτασε ακόμη η στιγμή για να υπάρξει στήριξη της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Η στροφή αυτή των Γερμανών υπέρ της επιλογής του ΔΝΤ έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία όχι μόνο σε κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, αλλά και σε κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να έχει ο οργανισμός αυτός το πάνω χέρι στη στήριξη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζουν κατ’ αρχήν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι αρκετή η παρέμβαση του ΔΝΤ για την επίλυση του προβλήματος.

Επί της ουσίας, εκτιμούν ότι οι συνταγές του ΔΝΤ για τη «θεραπεία» της Ελλάδας μπορεί να φτάσουν μέχρι και την έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που θεωρείται αδιανόητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών- μελών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο