Αρχική | Οικονομία | Οι επιχειρήσεις που πήγαν καλά το 2009

Οι επιχειρήσεις που πήγαν καλά το 2009

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επιχειρήσεις που πήγαν καλά το 2009

Επιχειρήσεις που εκπροσωπούν αμυντικούς κλάδους και λίγες μεσαίες παραγωγικές μονάδες κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία στην ελληνική βιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πήχη των οικονομικών κριτηρίων που έθεσε η έρευνα της Stat Bank, πάνω από τις μισές ανήκουν σε τρεις μόνο κλάδους: ποτά, τρόφιμα και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Το δείγμα των εκατό περίπου επιχειρήσεων συμπληρώνουν ορισμένες μεσαίου μεγέθους εταιρείες που ανήκουν σε χειμαζόμενους τομείς, όπως τα μεταλλικά προϊόντα και τα πλαστικά, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτού του μεγέθους οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι πιο ευέλικτες σε συνθήκες γενικευμένης πτώσης της ζήτησης.

Ενδεικτικό πάντως της σημασίας που έχει στη σημερινή συγκυρία ο κλάδος δραστηριοποίησης είναι το αποτέλεσμα της έρευνας στο χώρο των ποτών. Ξεχωρίζουν κολοσσοί, όπως η Coca Cola, η Αθηναϊκη Ζυθοποιία και η Ζυθοποϊια Μύθος, οι οποίοι διαθέτουν ισχυρό σήμα και μεγάλα μερίδια αγοράς, τα οποία τους επιτρέπουν αν μη τι άλλο να διατηρούν τα μεγέθη τους. Πλαισιώνονται όμως από μικρότερες ελληνικές εταιρείες που βρίσκουν τον τρόπο ακολουθώντας επιθετική πολιτική να επεκτείνονται γεωγραφικά και να ισχυροποιούν τη θέση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηπειρώτικη Χήτος, η οποία το 2008 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 11%, αλλά και η πατραϊκή Λουξ. Η γνωστή για τα αναψυκτικά της βιομηχανία σημείωσε αύξηση τζίρου 22% ανεβάζοντας παράλληλα την κερδοφορία της κατά σχεδόν 40%.

Στο χώρο των τροφίμων υπάρχουν επίσης παραδοσιακά ονόματα. Επιχειρήσεις όπως Γιώτης, ΙΟΝ και Μέλισσα-Κίκιζας έχουν με την πάροδο δεκαετιών χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τους καταναλωτές και απολαμβάνουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους. Από την άλλη πλευρά, βιομηχανίες όπως η Κρι-Κρι, η οποία ξεκίνησε από τις Σέρρες αλλά μετά και την είσοδό της στο Χρηματιστήριο επεκτάθηκε και στη Νότια Ελλάδα, δείχνουν πώς μια περιφερειακή επιχείρηση μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τους μεγάλους του κλάδου.

Ισχυρή, όπως προαναφέρθηκε, είναι και η παρουσία των παραγωγών φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων. Ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή τις δρομολογούμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Novartis, Sanofi Aventis και Abott Laboratories. Τον κατάλογο συμπληρώνουν η Pharmathen, η οποία ολοκληρώνει την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στη Ροδόπη, η Elpen αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις όπως η Frezyderm. Στο χώρο των καλλυντικών ο Κορρές ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά έχει πλέον επεκταθεί σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού χτίζοντας ένα σημαντικό δίκτυο.

Η Alapis έχει πλέον μετατραπεί σε ένα σχήμα που απαρτίζεται από πολλές εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου, των φαρμακαποθηκών και της διακίνησης συναφών ειδών. Μόνο η μητρική το 2008 είχε τζίρο 442 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια της έρευνας

Για το χώρο της βιομηχανίας τα κριτήρια που ετέθησαν είναι τα εξής:

* Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων να υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2008
* Η εταιρεία να έχει κλείσει τη χρονιά (2008) με αύξηση τζίρου έναντι του 2007
* Να καταγράφεται κερδοφορία κατά τις δύο τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2007-2008)
* Τα προ φόρων κέρδη του 2008 να είναι άνω των 800.000 ευρώ
* Να μην καταγράφεται πτώση κερδοφορίας υψηλότερη του 10%
* Η δανειακή επιβάρυνση να είναι μικρότερη του 87%
* Η σχέση τζίρου-υποχρεώσεων να μην υπερβαίνει το 1-1,1
* Η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων να είναι άνω του 5%
* Να υπάρχει το 2008 αύξηση των μεικτών κερδών
* Να έχουν διατηρηθεί σταθερά τα ίδια κεφάλαια έναντι της προηγούμενης χρήσης
* Ειδικά για το χώρο των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων έχουν ληφθεί υπόψη και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2009






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο