Αρχική | Οικονομία | Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% φέτος προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί φέτος στο 3%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρηση της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Τούτο θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο όπως υποστηρίζει στην Εκθεση η ΤτΕ η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να γίνει με την στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Η Εκθεση επισημαίνει ότι οι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

Για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010. Οι Τράπεζες εκτιμάται ότι φέτος θα έχουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μία περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ηδη τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών. Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην δυνατότητα πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο