Αρχική | Επιχειρήσεις | Ανησυχούν οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα

Ανησυχούν οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχούν οι  ξένες εταιρείες στην Ελλάδα

Η Deutsche Telekom, η Pernod Ricard και η Lafarge είναι μεταξύ των εταιρειών που προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν συρρίκνωση της ζήτησης, καθώς η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σφίγγουν το ζωνάρι τους προκειμένου να περικόψουν τα ελλείμματα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, τα προγράμματα λιτότητας σε αυτές τις χώρες ίσως εντείνουν την υποχώρηση των εσόδων στην περιοχή για τις εταιρείες που ήδη αντιμετωπίζουν εύθραυστη ανάκαμψη.

Το 67% των στελεχών σε 18 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, δηλώνουν ότι τα έσοδά τους φέτος σε αυτές τις χώρες αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν ή ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με το 2009.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι η υποχώρηση των εσόδων και των δαπανών, που υπάρχουν ήδη από πέρυσι, θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

"Στο δεύτερο μισό, τα έσοδα των νοικοκυριών στην περιοχή υποχώρησαν, αρκετοί καταναλωτές κινήθηκαν προς την προπληρωμένη (τηλεφωνία) και έγιναν πιο ευαίσθητοι με τις τιμές", δήλωσε ο Guido Kerkhoff, μέλος του δ.σ. της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερου μετόχου του ΟΤΕ.

Από τις τηλεφωνικές κλήσεις, κρασιά, ρούχα, τσιμέντο και αυτοκίνητα, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να επιβραδυνθεί σε αυτές τις χώρες φέτος, εκτιμούν αναλυτές και οικονομολόγοι.

Η Lafarge, η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου παγκοσμίως, εκτιμά ότι οι όγκοι των πωλήσεων στα κατασκευαστικά υλικά θα υποχωρήσουν 8% στην Ελλάδα φέτος και 15% στην Ισπανία.

Ακόμη, η Pernod Ricard, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ποτών παγκοσμίως με ονόματα όπως το Chivas Regal και η βότκα Absolut, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες στην αγορά της Ισπανίας.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των αγορών και να ικανοποιήσουν την ΕΕ για τους κανόνες που έχουν παραβιάσει, μπορεί να φέρουν όλες ή μερικές χώρες της ευρωζώνης σε double-dip ύφεση.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τους μισθούς ώστε να συρρικνώσει το έλλειμμα, το οποίο βρίσκεται στο 12,7% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο της ΕΕ για το 2009.

Η Ιρλανδία, με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11,7%, μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η Πορτογαλία πουλάει κρατικά assets ώστε να μειώσει το έλλειμμα, που βρίσκεται σε επίπεδο τριπλάσιο από το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ.

Ακόμη, η Ισπανία προσπαθεί να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση των έξι τελευταίων δεκαετιών, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη (στο 19%).

Για τη γαλλική Carrefour, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Ευρώπης, οι πωλήσεις στην Ισπανία, που αντιπροσωπεύει το 15% των εσόδων της, υποχώρησαν 7% πέρυσι, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος προειδοποίησε ότι το καταναλωτικό περιβάλλον δεν θα διαφοροποιηθεί φέτος.

Στην Ελλάδα, που αντιστοιχεί στο 2,9% των εσόδων της, οι πωλήσεις υποχώρησαν 4,5%.

Ακόμη, η Marks & Spencer τόνισε ότι οι συνθήκες trading εξακολουθούν να είναι δύσκολες για την Ελλάδα. Η εταιρεία έχει 30 καταστήματα στη χώρα μας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο franchise μετά από την Τουρκία.

Αναλυτής της Royal Bank of Scotland σχολιάζει ότι δεδομένης της αυστηρότητας των μέτρων που οι Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν λάβει, δεν αμφιβάλλει σχεδόν κανείς ότι η εγχώρια ζήτηση θα είναι σημαντικά μειωμένη.

Ωστόσο, δεν λείπουν και αυτοί που αναμένουν ότι κάποιες εταιρείες μπορεί να επωφεληθούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Όπως σχολιάζει ο Χρήστος Πιτέλης, διευθυντής του Centre for International Business and Management στο Κέημπριτζ, "κάποιος θα μπορούσε να δει και την κυνική πλευρά, η οποία λέει ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει και μια σημαντική ευκαιρία για την αγορά ελληνικών εταιρειών σε καλές τιμές".

Η Deutsche Telekom, προσφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ. Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η γερμανική εταιρεία πλήρωσε 3,8 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή στον ΟΤΕ, η οποία τώρα αποτιμάται στα 1,31 δισ. ευρώ.

Ήδη αυτό το μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το option πώλησης επιπλέον μεριδίου στη γερμανική εταιρεία.

"Είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε. Σίγουρα θα εξετάσουμε την περίπτωση με ενδιαφέρον".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο