Αρχική | Media | Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικός ο «τυποκτόνος» νόμος

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικός ο «τυποκτόνος» νόμος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Βόμβα στα θεμέλια του λεγόμενου «τυποκτόνου» νόμου βάζει η δεύτερη τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Οι εξοντωτικές αποζημιώσεις από αγωγές σε βάρος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

«Μόνη η εμβέλεια ενός σταθμού δεν αρκεί για τη θεμελίωση τόσο μεγάλης χρηματικής ικανοποίησης, αλλά θα πρέπει αν γίνεται στάθμιση του είδους και της βαρύτητας της προσβολής», επισημαίνει η απόφαση.

 Οι δικαστές με πλειοψηφία 27-1 έκριναν ότι οι εξοντωτικές αποζημιώσεις του νόμου μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη που επιχειρείται να διορθώσουν. Είναι γεγονός ότι εξαιτίας τέτοιων υπέρογκων αποζημιώσεων ΜΜΕ έκλεισαν ή κινδύνεψαν να βάλουν λουκέτο.

«Η βλάβη από το πρόστιμο μπορεί να είναι δυσανάλογα επαχθέστερη από την επιδιωκόμενη με το πρόστιμο ωφέλεια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο παραλογισμός του νόμου Σημίτη ήταν πασιφανής από το γεγονός ότι η συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου αποζημιώνεται με περισσότερα χρήματα απ ότι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Οι δικαστές ανέπεμψαν την υπόθεση στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση ουσιαστικά ωθείται να αλλάξει τον τυποκτόνο νόμο, ο οποίος ήδη έχει χάσει την ισχύ του στα δικαστήρια.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr