Αρχική | Πολιτική | Οι οκτώ κυριότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Οι οκτώ κυριότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι οκτώ κυριότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ππαραδίδεται σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, το τελικό πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών” για το Ασφαλιστικό ενώ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο νέος νόμος τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με το νέο Ασφαλιστικό θα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, θα επιβάλλεται πλαφόν στις ανώτερες συντάξεις και θα αναπροσαρμόζονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα, οι κυβερνητικές προθέσεις προαναγγέλλονται στην έκθεση προόδου για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία εστάλη στην Κομισιόν.Οι 8 κυριότερες αλλαγές που προωθούνται, είναι:

1) Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση, από το 2018, μιας βασικής για όλους σύνταξης και μιας αναλογικής- ανταποδοτικής. Την αναλογική σύνταξη θα «χτίζει» κάθε ασφαλισμένος και τη βασική (περί τα 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα την εγγυάται για όλους το κράτος.

2) Από το 2018 θα τεθεί σε ισχύ διάταξη (έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζεται από τα Ταμεία), η οποία θέτει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις. Έτσι, σήμερα, υπάρχουν Ταμεία που χορηγούν συντάξεις ακόμη και 4.500- 5.000 ευρώ, ενώ το πλαφόν που ισχύει είναι 2.800 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 οι συντάξεις θα ρυθμίζονται με όρους ΙΚΑ.

3) Από το 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες,

θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή ήδη έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.

4) Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες. Έτσι από το 58ο έτος που απαιτείται γιά 35ετία μέχρι το 2012, θα αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια ανά 6μηνο, ώστε να φτάσουν σταδιακά το 2016 στο 60ο έτος.

5) Αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την επιβολή ενιαίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινής (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.

6) Θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια.

7) Επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξης, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών, κατά περίπτωση.

8) Ενοποίηση των 13 Ταμείων σε τρία, από το 2018, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θα γίνει με την εφαρμογή του νέου συστήματος.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο