Αρχική | Οικονομία | Η βοήθεια θα έχει τον χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών

Η βοήθεια θα έχει τον χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η βοήθεια θα έχει τον χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών

Στην επόμενη εαρινή Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου, ή ακόμη και στη μεθεπόμενη παραπέμπεται η απόφαση της ευρωζώνης για το αποκαλούμενο «ελληνικό ζήτημα», δηλαδή την οικονομική ενίσχυση της Αθήνας για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, μετά από ώρες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, και αφού προηγουμένως είχαν εκφραστεί διαφορετικές πολιτικές θέσεις -από το απαγορευτικό της βοήθειας έως το «έχουμε έτοιμο το σχέδιο βοήθειας» που εκστόμισε προ της έναρξης ο Όλι Ρέν- δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Γεγονός αναμενόμενο, καθώς η Ευρώπη είναι και πάλι μοιρασμένη στα δύο.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απλώς ανακοίνωσε ότι το μείζον ζήτημα μεταφέρεται στην αρμοδιότητα των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μετά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σταδιακώς θα αποκλιμακωθούν.
 
Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί, συνέχισε, τότε η δέσμευση που ανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, για αρωγή προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, θα υλοποιηθεί.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η υλοποίηση αυτής της βοήθειας θα έχει τον χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών του ευρώ προς την Ελλάδα μέσω διαδικασιών, τις οποίες θα συντονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως άλλωστε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, υπάρχει σχέδιο και θα δοθεί υπό αυστηρούς όρους και όταν η Ελλάδα το ζητήσει επισήμως.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν πως για να ζητήσει επίσημα την βοήθεια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει τόσο το τι περιλαμβάνει το σχέδιο, όσο και τους όρους του.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο