Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Η Ελλάδα αξίζει να λάβει υποστήριξη

Η Ελλάδα αξίζει να λάβει υποστήριξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Να δείξουν την στήριξή τους προς την Ελλάδα, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Angel Gurria,  λέγοντας ότι την αξίζει μετά το νέο πακέτο μέτρων που έλαβε για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

"Η Ελλάδα αξίζει να λάβει υποστήριξη δεδομένου του πακέτου και των πολιτικών μέτρων που έχει ανακοινώσει ", δήλωσε ο Gurria σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών που συναντιούνται στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και την Τρίτη τόνισε: "(Να δώσουν) Ένα ξεκάθαρο και ισχυρό σήμα στήριξης που οι αγορές θα κατανοήσουν".

"Θα μπορούσε να μεταφραστεί είτε σε εγγυήσεις, είτε σε διάθεση πόρων, είτε ίσως σε κάποια δυνατότητα απορρόφησης κάποιων ομολόγων ή να βελτιώσουν την ποιότητα των ομολόγων, κάτι που οι αγορές θα καταλάβουν και που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Ο Gurria υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την ΕΕ αλλά επεσήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαθέτει εργαλεία για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

"Αυτό (η προσφυγή στο ΔΝΤ) δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Ελλάδα να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΔΝΤ, ως πιθανότητα ή συμπληρωματική λύση", πρόσθεσε.

Για το Ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα καθώς αποτελεί παράγοντα δημοσιονομικής αστάθειας. "Είναι αρκετά επείγουσα (η αντιμετώπισή του) γιατί δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομικές αδυναμίες. Είναι πρόβλημα που έχουν πολλές χώρες του ΟΟΣΑ".

"Συστήνουμε να συνδέσετε την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Για κάθε χρόνο που μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής τότε θα πρέπει να μεγαλώνει ακριβώς το ίδιο και η ηλικία συνταξιοδότησης".

Παγκόσμια ανάπτυξη στο 4%-4,5%

H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα είναι φέτος ισχυρότερη από ότι αναμενόταν, λόγω και της ισχυρής ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία, είπε μεταξύ άλλων στο Reuters o Angel Gurria.

"Η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με 4-4,5%". Ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει τον Νοέμβριο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος. "Ο λόγος για τον οποίο η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει γρηγορότερα είναι γιατί η Κίνα και η Ινδία τα πάνε πολύ καλά", είπε.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο