Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Το σχέδιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Το σχέδιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται «Αλτ στη φοροδιαφυγή» και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τους ράμπο της ΥΠΕΕ να συγκεντρώνουν όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία των φορολογούμενων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα TAXIS.

Μιλάμε για μισθοδοσίες, επικουρικά ταμεία, υποθηκοφυλακεία, τράπεζες του εξωτερικού και άλλες πηγές, που θα αποτελέσουν τα δεδομένα βάση των οποίων θα γίνει η σύγκριση – διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και των εσόδων που θα δηλωθούν φέτος.

Με τη νέα σταυροφορία του υπουργείου κινδυνεύουν να πέσουν στη φάκα της ΥΠΕΕ όχι μόνο όσοι εσκεμμένα απέκρυψαν εισοδήματα, όπως ενοίκια ή μισθούς, αλλά και όσοι τυχαία έκαναν λάθη κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα TAXIS και να πραγματοποιηθούν φέτος 16 διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων , ανάμεσά τους και ο έλεγχος φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητα.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αυτών θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και οι παραβάτες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Μάλιστα όσοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους τότε κινδυνεύουν με κατασχέσεις των ακίνητων περιουσιών τους.

Παράλληλα το υπουργείο θα εντατικοποιήσει και τους ελέγχους στις περιπτώσεις του ΦΠΑ, σε μια προσπάθεια να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι η κάθε διασταύρωση που πραγματοποιείται να ακολουθείται από διενέργεια ελέγχων και επιβολή πρόσθετων φόρων και αυστηρών ποινών. Μόνον έτσι, λένε, θα περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αναφέρονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

Μη υποβολή δηλώσεων. Φοροδιαφυγή σε τόκους καταθέ σεων αλλοδαπής. Φοροδιαφυγή σε εγχώριο και ενδοκοινοτικό ΦΠΑ.

Φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος.

Εκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Εντοπισμό υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης.

Περιουσιακά στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη στο Δημόσιο άνω των 1.000 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Τaxis, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ορίστηκαν ως πάγιες διασταυρώσεις με περιοδικότητα που ποικίλλει, από τον έναν μήνα και φτάνει στο ένα έτος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος που υποβλήθηκε σε έλεγχο τον Ιανουάριο είναι πολύ πιθανόν να ελεγχθεί και πάλι έπειτα από δύο ή τρεις μήνες, ενώ στις περιπτώσεις του ΦΠΑ οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο εντατικοί.

Επίσης, αποφασίστηκε η προετοιμασία ενσωμάτωσης όλων των παραπάνω διασταυρώσεων και ελέγχων στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών Εlenxis, του οποίου η παραγωγική λειτουργία θα ξεκινήσει εντός του 2010.

Οι έλεγχοι καλύπτουν τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων, την είσπραξη του ΦΠΑ, τον εντοπισμό εικονικών επιχειρήσεων, την απόκρυψη συναλλαγών, τις επιστροφές φόρου, τη μη απόδοση φόρου, την είσπραξη οφειλών, την καταστρατήγηση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και τον εντοπισμό φορολογουμένων με μεγάλη παραβατική συμπεριφορά.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο