Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ στην Εφορία.
Πρόκειται για περισσότερους από 300.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έσοδα που θα της εξασφαλίσουν φέτος μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, θα χαρίσει σε όσους ανταποκριθούν τα τσουχτερά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, με τα οποία μας τιμωρεί σήμερα η Εφορία.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων το Υπουργείο Οικονομικών θα διαγράφει όλα τα πρόστιμα των προσαυξήσεων, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 10%. Στην περίπτωση των δόσεων, η έκπτωση ψαλιδίζεται στο 5%, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Αφετηρία της ρύθμισης θα αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Σχετική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη το ενδεχόμενο να εισαχθεί ρύθμιση και για τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2006-2009, στα πρότυπα εκείνης που «έτρεχε» επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (περαίωση εκκρεμών υποθέσεων 2000- 2006). Μέτρο το οποίο, όπως άλλες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν, σκοπεύει να κρατήσει ως εφεδρεία για του χρόνου η κυβέρνηση αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν από τώρα για πρόσθετα μέτρα το 2010.
Το θέμα της ρύθμισης εισοδήματος και του ΦΠΑ, εξετάστηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, προεδρεύοντος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κύριο «πιάτο» της συνάντησης ήταν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη κωδικοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη φορολογία εισοδήματος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και ακινήτων.
Ακολουθεί μία ακόμη σύσκεψη για το φορολογικό, την Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών να θέλει να ρίξει μία δεύτερη ματιά στο νέο καθεστώς τεκμηρίων διαβίωσης και εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα.
Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι ξεπερνούν τους 300.000. Εξ αυτών 200.000 περιπτώσεις αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που υπολογίζεται ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ (από το 2006 είναι υποχρεωτική η υποβολή ακόμα και των μηδενικών δηλώσεων).
Οι φορολογούμενοι που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση απειλούνται με εξονυχιστικούς ελέγχους και με βαρύτατες καμπάνες. Για υποθέσεις μετά την 1/1/2004, το επιβαλλόμενο ποσοστό προσαύξησης (επί υποβολής ανακριβούς δήλωσης ή επί μη υποβολής δήλωσης) φτάνει και στο 200% της διαφοράς του κύριου φόρου. Αν αφορούν προηγούμενα χρόνια (1995-2003), το πρόστιμο φτάνει στο 300% και υπολογίζεται για κάθε υπόθεση χωριστά.
Επίσης να σημειωθεί ότι για μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει πρόστιμο παραγράφεται μετά από μία δεκαπενταετία· στον ΦΠΑ μετά από μία δεκαετία. Ακόμα και αν οι δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές ή πιστωτικές και, ως εκ τούτου, δεν προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που κυμαίνεται από 117 μέχρι 1.170 ευρώ.
H προσαύξηση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οφειλόμενου φόρου και εξαρτάται από:
• Το είδος της διαπιστωθείσας παράλειψης σε σχέση με την οικεία δήλωση (ανακριβής δήλωση, μη υποβολή δήλωσης).
• Το χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε η φορολογική υποχρέωση.
• Το είδος της φορολογίας (εισόδημα ή ΦΠΑ).
Βιβλία εσόδων – εξόδων
ΜΕ ΤΟ νέο φορολογικό καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο. Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα, επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο 7 δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικών - αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικων, περιπτέρων, κ.ά.
Δανεικά 10 δισ. ευρώ αμέσως μετά το Πάσχα
ΔΑΝΕΙΚΑ κεφάλαια 10 δισ. ευρώ από τις αγορές θα αναζητήσει αμέσως μετά το Πάσχα το ελληνικό δημόσιο μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, η διάρκεια της οποίας θα είναι δεκαετής. Αυτό επισημαίνουν στην «Ι» υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες μικρές ιδιωτικές τοποθετήσεις (private placement) έως τα τέλη Μαρτίου.
Στο Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν σε υποχώρηση των spreads το επόμενο διάστημα μετά τη γαλλογερμανική στήριξη που απέσπασε ο πρωθυπουργός. Στην ηρεμία των αγορών θα συμβάλουν και οι ανακοινώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Στην έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ, που απέστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Κομισιόν, κάνει λόγο για σημαντική διεύρυνση των δαπανών για τόκους. Θα ανέλθουν στα 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. το 2009· δηλαδή η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 600 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι η επιβάρυνση θα πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο κείμενο αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος για το φετινό ΑΕΠ, καθώς η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπομένης. Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση από 1,2% έως 1,7%, έναντι πρόβλεψης για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΠΣΑ και 0,8% που προέβλεπε το εναλλακτικό.
Στην έκθεση τονίζεται ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις στον τομέα των δαπανών, ενώ τα έσοδα κινούνται λίγο κάτω από τον στόχο. Το Φεβρουάριο τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι στόχου για 9%.
Τι ισχύει για τα τεκμήρια διαβίωσης και τη συγκέντρωση αποδείξεων
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προωθεί τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, ενώ περιορίζει κατά 3.000 ευρώ το εύρος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην Εφορία όλοι οι πολίτες. Κατά πληροφορίες, στο θέμα των αποδείξεων η κυβέρνηση κατέληξε στον καθορισμό κλίμακας με ανώτατο ποσό τα 9.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο κατέληξε επίσης πως πρέπει να υιοθετηθούν τα τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος και όχι του ελέγχου που ήταν η δεύτερη πρόταση. Στα τεκμήρια θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες που κάνει ο φορολογούμενος σε συνδυασμό με την περιουσιακή του κατάσταση.
Δηλαδή όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού που έχει στην κατοχή του, οικιακές βοηθοί, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, κινητά μεγάλης αξίας, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια για αγορά αγαθών (καταναλωτικών και μη), πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη. Στα τεκμήρια θα υπολογίζονται και τα ακίνητα, όπως είναι σήμερα το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης. Στο σκέλος αυτό καταργείται η απαλλαγή 200 τ.μ. και αντ’ αυτής θα τεθεί το όριο του τεκμηρίου που εξετάζει η κυβέρνηση. Δηλαδή ο υπολογισμός του τεκμηρίου θα γίνεται με το ποσοστό 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας. Τα τεκμήρια θα ισχύσουν για το σύνολο των φορολογούμενων πλην των συνταξιούχων.
Φορολογία Επιχειρήσεων
Η ΚΥΡΙΑ μεταβολή αφορά στο διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και σε διανεμόμενα κέρδη. Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%.
Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια, τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξε- περνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%.
Στο στόχαστρο το πόθεν έσχες των ακινήτων
ΤΟ «ΠΟΘΕΝ έσχες» για ακίνητα σε 25 ακριβές περιοχές της χώρας ετοιμάζεται να ελέγξει το Υπουργείο Οικονομικών μετά την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρατάει στα χέρια του λίστα με φορολογούμενους οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση αγόρασαν πολυτελείς κατοικίες ή οικόπεδα σε περιοχές-φιλέτα της χώρας.
Οι τιμές πώλησης των ακινήτων (αγοραίες) σ’ αυτές τις περιοχές ξεπερνούν τις 6.000-7.000 ευρώ ανά τ.μ. ή ως προς την αντικειμενική αξία τα 3.500 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό έκανε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναρωτιέται ποιοι είναι αυτοί οι φορολογούμενοι που αγοράζουν ακίνητα σε καιρούς κρίσης.
Στον κατάλογο με τις μεταβιβάσεις ακινήτων βρίσκονται τα βόρεια προάστια της Αθήνας, δηλαδή, Πεντέλη, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Διόνυσος αλλά και ορισμένες παράλιες περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως Βάρκιζα, Βούλα (Πανόραμα), Βουλιαγμένη και Γλυφάδα (περιοχή Γκολφ). Τη λίστα συμπληρώνουν τα τέσσερα κατεξοχήν κοσμικά νησιά του Αιγαίου Μύκονος, Σαντορίνη, Ύδρα, Σπέτσες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές βίλες ιδιαίτερης εμπορικής αξίας αγοράστηκαν στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και στον Άγιο Γιάννη του γραφικού Πηλίου. Τις αγορές αυτές των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων «κάρφωσαν» στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου οι Εφορίες, στις οποίες έγιναν αυτές οι μεταβιβάσεις. Μάλιστα κάποιοι εφοριακοί υπάλληλοι απόρησαν με τις αγορές ακινήτων που έκαναν οι φορολογούμενοι και ενημέρωσαν το Υπουργείο για τα συμβόλαια αγοράς που κατατέθηκαν, το ποσό της πώλησης, το φόρο που καταβλήθηκε.
Το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ελέγξει όλους τους φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα σ’ αυτές τις περιοχές την τελευταία διετία. Με τον τρόπο αυτό θα εξακριβωθεί αν η απόκτηση της συγκεκριμένης περιουσίας δικαιολογείται από το εισόδημά τους (πόθεν έσχες).
Οι έλεγχοι θα πάνε και κάποια χρόνια πίσω, τουλάχιστον μία πενταετία, προκειμένου να εντοπιστεί αν τα εισοδήματά τους (μετά την αφαίρεση των τεκμηρίων ή τυχόν εκπιπτόμενων δαπανών) μπορούν να καλύψουν τόσο μεγάλες δαπάνες. Θα ελέγξουν ακόμα αν προηγουμένως εκποιήθηκε άλλο ακίνητο και σε ποιο τίμημα, αν υπάρχει δωρεά σε χρήμα ή σε είδος, είτε κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Και όπως χαρακτηριστικά σημείωνε αρμόδιος παράγοντας στην «I», «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 20.000 ή 30.000 ευρώ το χρόνο, να έχει ακίνητο μερικών εκατομμυρίων ευρώ και να μην έχει ελεγχθεί ποτέ»! Ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων είναι μία από τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για μετά την παρουσίαση του φορολογικού, την προσεχή Τετάρτη.
Η πίεση που άσκησε η Κομισιόν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα για την προσαρμογή του ελλείμματος (ει δυνατόν ακόμη πιο κάτω από τον στόχο του 8,7% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για φέτος), την υποχρέωσε να λάβει δύο ακόμη συμπληρωματικά μέτρα.
Το πρώτο συνδέεται με τους φόρους στα ακίνητα. Αφορά την αύξηση του φόρου στα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (άνω των 5 εκατ. ευρώ) με συντελεστή 2%. Το μέτρο θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Το πακέτο των παρεμβάσεων στη φορολογία κεφαλαίου θα συμπληρώσει η αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα ακίνητα offshore εταιρειών στο 15%.
Το δεύτερο προβλέπει την εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.
Isotimia
- Ρουμανία: Τεράστια η καταστροφή από τις πλημμύρες
- Προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
- Μειώνονται τα πρόστιμα από τροχαίες παραβάσεις
- ΔΕΗ: Ο κ. Π. Νικολακάκος νέος γενικός διευθυντής ορυχείων
- Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Σαρκοζί
- Σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές η Wind
- Ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ
- Ερώτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ για το ιδιωτικό χρέος
- «Η Βρετανία πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της στην ΕΕ»
- Παρέμβαση Παπανδρέου για να λυθεί το Εργασιακό
- Η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δείχνει «που πήγαν τα λεφτά»
- Χρεωκοπία της Ελλάδας όπως της Αργεντινής
- Σταδιακή κατάρρευση των δημοσίων συγκοινωνιών
- Περιορισμένη επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις
- Δάνειο ύψους 2 δις ευρώ από την ΕΤΕΠ
- Αισιόδοξα μηνύματα για την Ελληνική Οικονομία
- Το «Σύνδρομο της Ρουμανίας» αγγίζει και την Ελλάδα
Αεροπορικές Εταιρείες | Ακίνητη Περιουσία | Ασφαλιστικές Εταιρείες | Βιομηχανία Τροφίμων | Διαδίκτυο | Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Είδη Προσωπικής Φροντίδας | Ελεγκτικές & Λογιστικές Εταιρείες | Εμπορικά Οχήματα & Φορτηγά | Εμπορικές Εκθέσεις | Εμπόριο | Ενοικιάσεις Μεταφορικών Μέσων | Εξοπλισμός & Εφαρμογές Τηλεπικοινωνιών | Έπιπλα | Επιχειρηματική Δραστηριότητα στα Βαλκάνια | Εταιρείες επενδύσεων | Ηλεκτρονικό εμπόριο | Ιατρικές Υπηρεσίες | Ιδιωτική Εκπαίδευση | Κατασκευές | Μεσίτες Ασφαλίσεων | Μεταφορές | Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Ξενοδοχεία | Οικοδομικά Υλικά & Εξαρτήματα | Οργάνωση Εκθέσεων & Συνεδρίων | Οχήματα & Ανταλλακτικά | Παιχνίδια | Ρουχισμός, Υποδήματα & Αξεσουάρ | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών | Ταξίδια & Τουρισμός | Τεχνολογία | Τράπεζες | Τύπος | Τυχερά Παιχνίδια | Υπηρεσίες Αναψυχής | Υπηρεσίες Μεταφορών | Υπηρεσίες Παράδοσης & Διανομής | Φαρμακοβιομηχανίες & Βιοτεχνολογία | Χρηματιστηριακές εταιρείες | Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων | Leasing | Franchise | Κύπρος |