Αρχική | Πολιτική | Ο Γ. Παπανδρέου και ο “Άθλος του Ηρακλή”

Ο Γ. Παπανδρέου και ο “Άθλος του Ηρακλή”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Γ. Παπανδρέου και ο “Άθλος του Ηρακλή”

Στη συνεδρίαση του Ecofinτης ερχόμενης Τρίτης θα κριθεί η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης απ το οποίο αναμένει τη πολυπόθητη στήριξη. Αν δεν δοθεί η οικονομική στήριξη που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία ακολούθως θα ρίξει και τα spreads τότε τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με το μυστικό σχέδιο που έχει η Ε.Ε. να αποτελεί την εναλλακτική λύση με την οποία θα συνδράμει οικονομικά ο γαλλογερμανικός άξονας, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να «απειλεί» τους εταίρους, με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεόραση του Bloomberg στην οποία τονίζει πως οι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν κάνει πιο δύσκολο το δανεισμό της χώρας, καθώς είναι «σαν να αγοράζεις την ασφάλεια του σπιτιού του γείτονα και αν αυτό καεί, παίρνεις τα λεφτά.» Απορρίπτει το σενάριο πως η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Lehman Brothers, καθώς αυτό θα αποσταθεροποιούσε τη ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη δε θα το επιτρέψει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Έχουμε πει πως δε θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο, αλλά θα αφήσουμε αυτήν την πόρτα ανοιχτή αν δούμε πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ελπίζουμε”.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως τα χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία η Ελλάδα χρησιμοποίησε στο παρελθόν, προφανώς αναφερόμενος στην υπόθεση της Goldman Sachs, ήταν νόμιμα όταν τέθηκαν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δημιούργησαν προβλήματα στη συνέχεια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί ένα ‘case study’ για την Ε.Ε., μια ευκαιρία να ενισχύσει το συντονισμό στα δημοσιονομικά των κρατών μελών, ενώ τέλος λέει πως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ή η κυκλοφορία ευρωομολόγων είναι στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, με “άθλο του Ηρακλή” παρομοιάζει την προσπάθεια της Ελλάδας για δημοσιονομική σύγκλιση και μείωση του ελλείμματος, η Deutsche Bank.
Σε έκθεσή της η τράπεζα προβλέπει ύφεση έως και το 2012 και ανεργία έως και 20%.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το μείον 4% φέτος, ενώ συνολικά μέχρι το 2012 θα συρρικνωθεί έως 7,5%
Σημειώνει επίσης ότι η προσαρμογή δεν είναι ανέφικτη, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις όπου ανεπτυγμένες οικονομίες πέτυχαν προσαρμογές αντίστοιχης κλίμακας τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία αφορά το αν οι Έλληνες αρνηθούν να επωμιστούν το βραχυπρόθεσμο οικονομικό βάρος.
"Η παροχή οικονομικής βοήθειας μπορεί να αποδειχτεί αυταπάτη και οι επιπτώσεις από την άρνηση προσαρμογής θα είναι πολύ πιο σφοδρές για την Ελλάδα", καταλήγει η έκθεση.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr