Αρχική | Οικονομία | Η έκθεση προόδου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν

Η έκθεση προόδου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η έκθεση προόδου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν

Βαθύτερη ύφεση για το 2010, σε σχέση ακόμα και με το εναλλακτικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, προβλέπεται στην έκθεση προόδου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ 2010-2012.

Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο του ΠΣΑ υπάρχει η πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος, ενώ στο εναλλακτικό σενάριο η εκτίμηση είναι 0,8%.
Ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ίσως συρρικνωθεί εφέτος με υψηλότερο ρυθμό. Το 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%.

Έτσι, στη δεύτερη μηνιαία έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ υπάρχει η εκτίμηση για ενδεχόμενη επιπλέον υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έως 0,9%, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει ύφεση από 1,2% έως 1,7%.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του ΠΣΑ για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, είναι καλύτερη από το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν υπάρχουν «αστοχίες» στα σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Τα πρόσφατα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνεται.
«Η επιμονή των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ύψους των εκτιμήσεων για τις πληρωμές τόκων για το χρέος το 2010. Απ' αυτή την άποψη, θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες για την πληρωμή τόκων», σημειώνεται στην έκθεση.

Εφέτος, οι δαπάνες τόκων θα ανέλθουν στα 12,95 δισ. ευρώ (από 12,34 δις το 2009), δηλαδή η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 600 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι η επιβάρυνση θα πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις στον τομέα των δαπανών, ενώ στα έσοδα κινούμαστε λίγο κάτω από τον στόχο. Το Φεβρουάριο, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι στόχου για 9%.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά 7,9% (9,9% τον Ιανουάριο), ενώ τον Ιανουάριο δαπανήθηκε το 5,5% των ετήσιων δημοσίων δαπανών.
Τέλος, σχετικά με το Ασφαλιστικό, στην έκθεση αναφοράς επισημαίνεται ότι οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν τη μείωση των ανώτερων ορίων των συντάξεων, τη σταδιακή αύξηση των νόμιμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους. 






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο