Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Θετικές κρίσεις για την Ελλάδα

Θετικές κρίσεις για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όπως σχολιάζει ο οίκος, μετά από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, έχει ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις δημοσιονομικής σύσφιξης που ζήτησε η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που ήταν η Ιρλανδία πριν από μερικούς μήνες. "Θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια μακροπρόθεσμα δομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ωστόσο η σκληρή δουλειά έχει γίνει για το 2010, και από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρεί το μέτρο".

Ακόμη, θεωρεί πως η απόδειξη στο ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, έρχεται στη χρηματοδότηση. Η Ελλάδα πιθανότατα χρειάζεται να συγκεντρώσει 20 δισ. ευρώ στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Εάν τα spreads των ελληνικών ομολόγων συρρικνωθούν όσο περνάει ο καιρός, τότε η Ελλάδα πιθανότατα θα μπορέσει να λάβει μόνη της χρηματοδότηση χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους ή το ΔΝΤ. Αυτό είναι και το βασικό της σενάριο.
Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη και τα μέλη της θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αντίδραση σε επίπεδο πολιτικής, στην τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αγορά ομολόγων μπορούσε τώρα να υποβάλει την Ελλάδα, και σε μικρότερη έκταση, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σε δομικές και δημοσιονομικές αλλαγές που ο οίκος εκτιμά ότι αυτές οι χώρες θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει ήδη εδώ και καιρό, τότε πιθανότατα η ευρωζώνη θα κατέληγε να είναι ένα πιο ευέλικτο, δυναμικό και ισορροπημένο μέρος στο μέλλον.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο