Αρχική | Επιχειρήσεις | Εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για να πληρωθούν χρέη επιχειρήσεων

Εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για να πληρωθούν χρέη επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για να πληρωθούν χρέη επιχειρήσεων

Με 2 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθούν περίπου 100.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία, για την αποπληρωμή προμηθευτών και για κεφάλαια κίνησης. Το επιτόκιο θα είναι 5% ή 6%.

Χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη - με την παρουσία των προέδρων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΕΣΕ κκ. Δ. Ασημακόπουλο υ και Β. Κορκίδη καθώς και του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσου - παρουσιάζοντας τα δύο προγράμματα τόνισε ότι «δίνουν μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές και ταυτόχρονα αποδίδουν σημαντικά ταμειακά οφέλη στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Και πρόσθεσε ότι οι όροι και οι διαδικασίες θα προσδιοριστούν στις 15 Μαρτίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΜΠΜΕ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2009 έκλεισαν 9.000 επιχειρήσεις, ενώ εφέτος αναμένεται μείωση της κατανάλωσης κατά 8,5 δισ. ευρώ, ή 5% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και καλύπτονται με εγγυημένα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) χαμηλότοκα δάνεια οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι πρόγραμμα «έκτακτου χαρακτήρα», όπως είπε η κυρία Κατσέλη. Ετσι, επιχειρήσεις για τις οποίες σήμερα έχει σταματήσει η ροή πιστώσεων επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν ως και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Και αφού αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι πλέον επιλέξιμες στον νόμο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ και αφορά οφειλές οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και δικαιούχες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, οιασδήποτε ηλικίας, νέες ή υφιστάμενες, και όλων των εταιρικών μορφών, ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ, οι οποίες απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών ως 10 εκατ. ευρώ.

Εξαιρούνται επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της πρώτης φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζομένους και πάνω.

Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις οι οποίες είναι προβληματικές, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ. Αναλόγως με τον αριθμό των απασχολουμένων υπάρχουν τρεις κλίμακες: για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 ως 5 άτομα το ανώτατο ύψος δανείου είναι 40.000 ευρώ, από 5 ως 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτομάτως στις ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι έξι χρόνια, με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνον τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης. Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για τα δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις ως για το 10% του δανείου.

Το δεύτερο πρόγραμμα, αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αφορά την αποπληρωμή των προμηθευτών και δικαιούχοι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας.

Το ύψος του δανείου ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος στα 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου και εδώ θα διοχετεύεται αυτομάτως στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, δηλαδή η διάρκεια δανείου θα είναι έξι χρόνια με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνον τους τόκους, το ποσοστό κάλυψης από το ΤΕΜΠΜΕ θα είναι 80% και για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις ως για το 10% του δανείου.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο