Αρχική | Οικονομία | Αλλαγές και στο ιδιωτικό τομέα θέλει ο Επίτροπος Όλι Ρεν

Αλλαγές και στο ιδιωτικό τομέα θέλει ο Επίτροπος Όλι Ρεν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλαγές και στο ιδιωτικό τομέα θέλει ο Επίτροπος Όλι Ρεν

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη σωστή πορεία, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκφράζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο κ. Ολι Ρεν.

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει εργαλείο οικονομικής στήριξης στο πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επίσης τονίζει ότι το επόμενο βήμα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της δέσμης των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς χάσιμο χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό συνιστά αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως στο κράτος, στην Υγεία, στην αγορά εργασίας και στη διαδικασία κατάρτισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της χώρας.

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα τελικώς έκανε αρκετά για να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις αγορές;

«Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την κρίση σε σημείο τομής στην οικονομική της εξέλιξη και στη δημοσιονομική της ιστορία. Η ανακοίνωση νέων μέτρων από την κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 κατά 4% του ΑΕΠ.

Επ΄ ευκαιρία, αυτή τη θετική αξιολόγηση συμμερίζονται οι πρόεδροι του Εurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως και άλλοι διεθνείς παράγοντες».

- Κατά την άποψή σας τα μέτρα είναι επαρκή για να μειωθούν τα spreads ή μήπως η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να λάβει περισσότερα μέτρα κατά τους επόμενους μήνες; Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης παύει να χαρακτηρίζεται «φιλόδοξο» και έγινε πλέον «ρεαλιστικό»;

«Αυτό το τολμηρό και στιβαρό πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών επαναφέρει τη Ελλάδα στη σωστή πορεία. Πρόκειται για ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο ουσιαστικών και μόνιμων μέτρων, που επενεργούν ταυτοχρόνως, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων. Η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων της 4ης Μαρτίου δείχνει ότι οι αγορές επίσης αποδέχονται το πρόγραμμα. Τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί μόνιμο αποτέλεσμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά επίσης είναι αναγκαία για να επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα σε υψηλότερο επίπεδο, την άλλη μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία».

- Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ακούσατε από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση,αλλά 12,7%;

«Οπως γνωρίζετε τότε δεν ήμουν ακόμη επίτροπος υπεύθυνος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Ωστόσο όπως θυμάστε η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Εurogroup μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Κανένα άλλο κράτος της ευρωζώνης δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Επιτροπή ενεργοποίησε και πάλι τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος και έθεσε το 2010 χρονικό όριο για τη διόρθωση. Αλλά σε κάποιο σημείο η τότε κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν είχε την εντολή να προχωρήσει σε διορθωτικές πολιτικές και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζω ότι από τον Ιούνιο είχαμε προειδοποιήσει πως αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο».

- Αν η κυβέρνηση είχε λάβει τα διορθωτικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές και όχι πέντε μήνες μετά θα είχε αποφύγει να οδηγηθεί σε τέτοιο πακέτο μέτρων αυστηρής λιτότητας;

«Μόλις ανέφερα τη διαδοχή των γεγονότων και ποιες ήταν οι προτάσεις μας προς την Ελλάδα. Εκείνο που μετράει είναι ότι τώρα έχουμε ένα αξιόπιστο και συμπαγές πρόγραμμα για να διορθώσουμε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και η επόμενη πρόκληση είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

- Πώς θα μπορούσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση;Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό υποστήριξης ή να προχωρήσουν σε οικονομική διάσωση (bail out) της χώρας;

«Η ευρωζώνη έχει επιδείξει απτή και πρακτική αλληλεγγύη. Η ταχύτατη και θετική ευρωπαϊκή αντίδραση στην ανακοίνωση των νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου απεδείχθη πολύ δυνατή πρωτοβουλία επιδοκιμασίας, με σαφέστατη επιρροή στις αγορές. Κατόπιν τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν, αν χρειαστεί, σε αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Εχουμε τους τρόπους και τα μέσα για να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Αν καταστεί απαραίτητο η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον συντονισμό της δράσης και της βοήθειας».

- Σε περίπτωση κατά την οποία δεν παρασχεθεί ευρωπαϊκή βοήθειαη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν κατά την άποψή σας αποδεκτή λύση;

«Μια ακόμη φορά σας επισημαίνω ότι η ευρωζώνη έχει τους τρόπους και τα μέσα να διαφυλάξει την οικονομική σταθερότητά της και να φέρει εις πέρας το έργο αυτό, αν κριθεί απαραίτητο και αν ζητηθεί κάτι τέτοιο».

- Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σάς βρίσκει σύμφωνο;

«Ναι, γιατί δημοσιονομικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη όπως αυτές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κατά συνέπεια συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο εργαλείο οικονομικής στήριξης. Αυτό απαιτεί την υποστήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα πρέπει να βασίζεται σε αυστηρές προϋποθέσεις (rigorous conditionality). Παραλλήλως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προτάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού και τη βελτίωση της επιτήρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών».

- Στην Ελλάδα διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να συμπληρωθούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το Δημόσιο με ρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας ή και θα καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναστρέψει την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της. Στο πλαίσιο των συστάσεών μας αναμένουμε η Ελλάδα να προωθήσει ένα σύνολο διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα, την προώθηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία, τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην αγορά εργασίας και στη διαδικασία κατάρτισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία της αγοράς αγαθών. Οπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει δέσμη ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

- Η επιμονή της ΕΕ στη λήψη σκληρών μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμά της δεν θα υπονομεύσει τελικώς την προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη;

«Η διόρθωση των ανισορροπιών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικοί παράγοντες για να βάλουν ξανά την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Τα υψηλά ελλείμματα και τα χρέη επηρεάζουν αρνητικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με δεδομένες τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και της κατάστασης στις αγορές ομολόγων.

Η αδυναμία προσαρμογής θα οδηγούσε στα αντίθετα αποτελέσματα εξαιτίας του υψηλότερου κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αντικοινωνικό από τα δημόσια οικονομικά που δεν είναι σε τάξη. Ως εκ τούτου η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίσης απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της απασχόλησης».

-Υπήρξε κάτι που σας εντυπωσίασε στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αθήνα;

«Με εντυπωσίασε η επίγνωση των συνομιλητών μου ότι αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή καμπής στην οικονομική ιστορία της χώρας. Σε όλες τις συναντήσεις μου μπορούσα να διακρίνω την ισχυρή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τη χώρα».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο