Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Η Αρμάγου στην εξεταστική για το Βατοπέδι

Η Αρμάγου στην εξεταστική για το Βατοπέδι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Η ενημέρωση που είχαμε, ήταν ότι ο σκοπός της ανταλλαγής, ήταν για να μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ασκήσει ευρύτερη πολιτική στην περιοχή της Βισθωνίδας, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική, σε σχέση και με βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες και βιολογική αλιεία. Δηλαδή υπήρχε κάποιος σκοπός».

Αυτό δήλωσε η Ιουλία Αρμάγου η μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία υπήρξε την περίοδο 7/2008 - 12/2009, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Πριν, είχε διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Αλογοσκούφη, οπότε και διορίστηκε από εκείνον στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Με την ιδιότητά της αυτή, συμμετείχε στις έξι από τις εννέα συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η απόφαση για ανταλλαγή δημόσιας γης αντί της περιοχής της λίμνης Βιστωνίδας, που είχε ήδη παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου.

Με τη δεύτερη αυτή φάση του σκανδάλου, δόθηκαν στη Μονή επίλεκτα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ στην επόμενη φάση, ορισμένα απ’ αυτά αντηλλάγησαν με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες.

Η μάρτυς, είχε κληθεί στην προανακριτική διαδικασία να καταθέσει ως ύποπτη, αλλά δεν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον της.
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, η κ Αρμάγου παραδέχθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο λειτούργησε σαν να επικύρωνε τυπικά μια υπουργική εντολή που του είχε δοθεί, χωρίς έλεγχο της εγκυρότητάς της.

Άλλωστε, «ξέρετε, πως η εκτέλεση υπουργικής εντολής, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχει αρκετά αυξημένη ισχύ» - το δε Συμβούλιο, «βασιζόταν απόλυτα στις εισηγήσεις της εκάστοτε αρμόδιας διεύθυνσης και στις προφορικές εισηγήσεις του διευθύνοντος συμβούλου».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Αρμάγου ανέφερε πως η αλληλογραφία μεταξύ της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών, δεν περιήλθε σε γνώση του Δ.Σ. της Εταιρείας - ούτε καν το περιεχόμενο των επίμαχων συμβολαίων, το οποίο θα μπορούσε να υποψιάσει κάποιο μέλος και να ζητήσει βεβαιώσεις δασαρχείων, ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη φύση των παραχωρούμενων εκτάσεων.

Άλλωστε, «προφανώς, όταν είχαμε για παράδειγμα, πενήντα δύο θέματα σε κάθε συνεδρίαση, δεν καθόμασταν να ρωτάμε για ένα-ένα, αν υπήρχαν όλα τα χαρτιά. Ήταν αυτονόητο ότι η Υπηρεσία είχε κάνει τους ελέγχους και αν κάτι δεν πήγαινε καλά, θα έπρεπε να μας το επισημάνει στη διάρκεια της συνεδρίασης και μέσα από την εισήγησή της».

Το Δ.Σ., όπως ανέφερε η μάρτυς, δεν υποψιάστηκε, ούτε από την σπουδή που επέδειξε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, για τις ταχείες διαδικασίες μεταβίβασης του ολυμπιακού ακινήτου:

«Ο Διευθύνων και ο Πρόεδρος ήταν αυτοί που έκριναν με ποια ταχύτητα πρέπει να εισάγονται τα θέματα. Δεν ξέρω αν υπέστησαν κάποια πίεση ώστε να το φέρουν» ανέφερε επ’ αυτού. Και, αν και η Μονή είχε δηλώσει πως επιθυμεί το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες για να στεγάσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα (και σ’ αυτό το πλαίσιο είχε συμφωνήσει και το Δ.Σ. της ΚΕΔ στην παραχώρηση), στην εντολή που έδωσε το Δ.Σ. στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας να προβεί στην μεταβίβαση αυτή, παρέλειψε να αναφέρει τη ρήτρα αυτή ρητά:

«Συνήθως οι εξουσιοδοτήσεις ήταν πολύ γενικές σε όλα τα θέματα. Δηλαδή δεν μπαίναμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, με την έννοια ότι ο Διευθύνων ήταν αυτός που θα έπρεπε να το διασφαλίσει με τις νομικές Υπηρεσίες και τους άλλους συνεργάτες τους υπηρεσιακούς της ΚΕΔ» ανέφερε η μάρτυς.

Η μάρτυς, σημείωσε ότι δεν είχε αναφέρει τίποτε το επιλήψιμο στον υπουργό Οικονομικών που την είχε διορίσει, αλλ’ ούτε και εκείνος ενδιαφέρθηκε για τα της ΚΕΔ, η οποία άλλωστε ήταν υπό την άμεση εποπτεία του Πέτρου Δούκα. Αλλά και μετά τις εκλογές του 2007, οπότε η ΚΕΔ υπήχθη κατευθείαν στον ίδιο, ο Γιώργος Αλογοσκούφης «δεν επεδίωξε ποτέ προσωπικά να κάνουμε κάποια εκτεταμένη συζήτηση για την πορεία της Εταιρείας».

Αν λοιπόν το Δ.Σ. της ΚΕΔ, υλοποίησε τις αμαρτωλές ανταλλαγές λόγω έλλειψης πληροφόρησης, ποιος είναι υπεύθυνος για την τελευταία; - ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος και ο διευθύνων, αν ήξεραν κάτι παραπάνω τότε, όφειλαν να μας το έχουν επισημάνει» απάντησε η μάρτυρας. «Μπορεί και να μην ήξεραν;» ρωτήθηκε εκ νέου. «Δεν το γνωρίζω» απάντησε.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά, η κ Αρμάγου ανέφερε πως δεν θυμάται να έχει ληφθεί απόφαση για καταστροφή των μαγνητοφωνημένων πρακτικών, ορισμένων από τις επίμαχες συνεδριάσεις της ΚΕΔ, η τύχη των οποίων, μέχρι σήμερα αγνοείται.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, εκλήθησαν επίσης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιος, όπως επίσης και η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης, Σταματίνα Μαντέλη - οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν να καταθέσουν, δεδομένου ότι κατηγορούνται ήδη για κακουργηματική απιστία.

«Βροχή στοιχείων που καταφθάνουν στην Επιτροπή εκ μέρους δημοσιογράφων και πολιτών» διαπίστωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Μανώλης Μπεντενιώτης. Χαρακτηριστικά, ο κος Μπεντενιώτης έθεσε υπόψη της Επιτροπής, έγγραφα του δασάρχη Αρναίας, Γ. Φουρκιώτη, που διαφοροποιούνται σε σχέση με την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής, την προηγούμενη εβδομάδα - και ζήτησε να μελετηθούν διεξοδικά, ώστε να συζητηθούν στο μέλλον.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο