Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Στον ιδιωτικό τομέα πυκνώνει η ανησυχία για «ψαλίδι» στον 14ο μισθό

Στον ιδιωτικό τομέα πυκνώνει η ανησυχία για «ψαλίδι» στον 14ο μισθό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με κομπιουτεράκι, μολύβι και χαρτί ανά χείρας είναι τα νοικοκυριά μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ετοιμάζονται να πάρουν το πρώτο «κουτσό» δεκαπενθήμερο, ενώ στο ιδιωτικό τομέα πυκνώνει η ανησυχία για «ψαλίδι» στον 14ο μισθό, ωράριο - λάστιχο και απελευθέρωση των απολύσεων.

Το κόστος ζωής εκτοξεύεται, μετά το νέο «καπέλο» στη βενζίνη αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 του μήνα. Μόνο από τα καύσιμα, ο μηνιαίος προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 27 ευρώ και, αν μιλάμε για καπνιστές, ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμα 1 ευρώ ανά πακέτο.

 Στις επιβαρύνσεις δεν υπολογίζουμε τα βάρη από δάνεια και κάρτες, με τα οποία έχει φορτωθεί αρκετά σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια.

 Με βάση τις περικοπές που ανακοινώθηκαν, ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών χωρίς παιδιά και μηνιαίες αποδοχές 2.700 ευρώ θα χάσει περίπου 95 ευρώ τον μήνα από το εισόδημά του την ώρα που τα έξοδά του (τρόφιμα, λογαριασμοί κτλ) θα αυξηθούν κατά 145 ευρώ!

Το ψωμί ψωμάκι θα πουν οι νέοι των 700 ευρώ, που μπορεί περικοπές να μην έχουν, όμως, η ακρίβεια θα τους ταλαιπωρήσει για τα καλά. Τυχεροί είναι όσοι μένουν ακόμα με την μαμά και τον μπαμπά, καθώς εκτιμάται πως τα έξοδά τους θα αυξηθούν κατά 30 ευρώ τον μήνα, ενώ αν μένουν μόνοι...

Προβληματισμός, όμως, επικρατεί και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι «αιματηρές» οικονομίες που όλοι θα κάνουμε από εδώ και πέρα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των μέτρων. Για παράδειγμα, υπολογίζεται πως για κάθε λίτρο βενζίνης που θα «κόβουν» τα νοικοκυριά, ο φόρος που εισπράττει το κράτος θα μειώνεται κατά 74 λεπτά. Σας φαίνεται λίγο; Είναι 3 φορές περισσότερα από όσα μπαίνουν στον κρατικό κορβανά από κάθε λίτρο καυσίμων (24 - 25 λεπτά).

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα περιμένουν την σειρά τους, καθώς όλα δείχνουν πως το «ψαλίδισμα» του 14ου μισθού θα είναι αναπόφευκτο.

Επικαλούμενες την χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, οι Βρυξέλλες -μιας και έχουμε τεθεί υπό 3ετή σκληρή επιτήρηση- εισηγούνται μέτρα και εκτός Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι μισθολογικές περικοπές και οι ελαστικότερες μορφές εργασίας.

Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες και ουδεμία σχέση έχουν με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου περί αναστροφής του κλίματος το β’ εξάμηνο του έτους: εκτός από την ύφεση που ήδη έχουμε, αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

star






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο