Αρχική | Οικονομία | Φορολογία: «Πόθεν έσχες» για όλους, ανεξαιρέτως

Φορολογία: «Πόθεν έσχες» για όλους, ανεξαιρέτως

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φορολογία: «Πόθεν έσχες» για όλους, ανεξαιρέτως

Αναλυτικό  «πόθεν έσχες» το οποίο θα καλούνται να συμπληρώσουν όλοι, θα φέρει το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη δήλωση αυτή, η οποία υποβάλλεται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, θα καλούμαστε να καταγράψουμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία χωρίς καμία εξαίρεση.

Η λίστα θα περιλαμβάνει:

*Τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας, η οποία σήμερα εξαιρείται του «πόθεν έσχες».

*Τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού.

*Τα σκάφη αναψυχής.

Πρώτη φορά, στη φορολογική μας δήλωση θα καλούμαστε να αναγράψουμε τις μετοχές που κατέχουμε σε ανώνυμες εταιρείες (εισηγμένες και μη), τα αμοιβαία κεφάλαια αλλά και τις συμμετοχές σε εταιρείες. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο -προς το παρόν- θα εξαιρείται, είναι οι καταθέσεις αλλά και τα ομόλογα.

Τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Μέσω αυτού, θα γίνονται διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που θα δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος προκειμένου να εντοπίζονται πλούσιοι Ελληνες οι οποίοι μέσω των δηλώσεών τους εμφανίζονται να ζουν ως πένητες. Αναμένεται να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για κανένα περιουσιακό στοιχείο. Οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να δηλώσουν που βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν τις μετοχές. Ωστόσο, κάθε χρόνο θα καλούνται να αναγράψουν τις αγορές ή τις πωλήσεις στις οποίες προχώρησαν.

Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλα μέτρα:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν έστω και μία απόδειξη, θα χάνουν το αφορολόγητό τους. Δηλαδή, για μια απόδειξη, πέραν των προστίμων που προβλέπει ο ΚΒΣ, ο γιατρός ή ο δικηγόρος θα χάνει το αφορολόγητο της κλίμακας και θα επιβαρύνεται με 1.200 ευρώ. Αντίστοιχη θα είναι και η μοίρα ενός επαγγελματία ο οποίος θα μεταφέρει προϊόν χωρίς το απαραίτητο παραστατικό. Πιο ενεργό ρόλο θα αναλάβει το ΣΔΟΕ, το οποίο θα μπορεί πλέον να κόβει επί τόπου πρόστιμα.

Οσον αφορά την φορολόγηση των επιχειρήσεων, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Τα μη διανεμόμενα κέρδη του 2010, θα φορολογηθούν με συντελεστή 24%, ενώ τα διανεμόμενα με συντελεστή 40%. Είχε εξαγγελθεί ότι τα μερίσματα θα φορολογούνταν με βάση την κλίμακα. Δηλαδή, ότι θα γινόταν προκαταβολή φόρου 40% και στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα δήλωνε τα μερίσματα στη δήλωσή του για να γίνει συμψηφισμός.

Στο τραπέζι έχει πέσει και άλλη πρόταση: Τα μερίσματα να φορολογούνται με 40% (πέρυσι ήταν 35%) και να μην γίνεται συμψηφισμός με την κλίμακα. Αν υιοθετηθεί αυτό θα σημαίνει επιβάρυνση για τους μικρομετόχους.

E-Net






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο