Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και διεθνή είχε η ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν σε άτυπο συμβούλιο, στην Κόρντοβα της Ισπανίας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο όποίος είχε σαρανταπεντάλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, τα άτυπα συμβούλια Εξωτερικών διακρίνονται από μια πιο άνετη ατμόσφαιρα συζήτησης των καίριων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περίπτωση του συμβουλίου της Κόρντοβα, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, οι υπουργοί στήριξαν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ συζήτησαν την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση της «ατζέντας 2014», η οποία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική δυναμική για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών και με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε, όπως είπε, τους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα, για τον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης λόγω των λανθασμένων επιλογών και πρακτικών της προηγουμένης περιόδου αλλά και ο οποίος αγωνίζεται εναντίον της κερδοσκοπίας των αγορών.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου εντάσσεται, όπως έγινε γνωστό, στη συμφωνία των δύο υπουργών να συναντώνται οσάκις τυχαίνει να βρίσκονται και οι δύο σε διεθνή γεγονότα και αναλώθηκε κυρίως στην ανασκόπηση του μέχρι τώρα έργου της κατευθυντήριας επιτροπής (Steering Committee) και στον προγραμματισμό της επόμενης συνεδρίασης που θα γίνει στις 9 Μαρτίου.

Η συνεδρίαση αυτή θα προετοιμάσει την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στην Άγκυρα ίσως και εντός του Μαρτίου, επίσκεψη που με τη σειρά της θα προετοιμάσει την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Η κατευθυντήρια επιτροπή έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση της υλοποίησης των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία που έχουν συναφθεί στο παρελθόν και την διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, όπως έγινε γνωστό, είναι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης η συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου και σε περιφερειακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο