Αρχική | Επιχειρήσεις | Οι Γερμανοί θέλουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ

Οι Γερμανοί θέλουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι Γερμανοί θέλουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ

Ένα ακόμα πρόβλημα, μέσα στη θύελλα όσων ακόμα σπουδαιότερων ή πιο επειγόντων καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς ο μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ δύο περίπου εβδομάδων πραγματοποιήθηκε μία κατ’ αρχήν κρούση από την πλευρά της Deutsche Telekom προς την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις του ελληνικού δημοσίου, «σχετικά με το μέλλον της εταιρείας».

 Κατ’ ουσίαν βέβαια οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι του ΟΤΕ, ενδιαφέρονται για την αύξηση του ποσοστού τους στον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, με στόχο να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες γειτονικές αγορές.

Αποτίμηση

Η Deutsche Telekom κατέχει σήμερα ποσοστό 30% στον ΟΤΕ, το οποίο έχει αποκτήσει μέσω MIG και Δημοσίου, με μια μέση τιμή περί τα 27 ευρώ ανά μετοχή, όταν αυτή την περίοδο η μετοχή βρίσκεται πέριξ των 9 ευρώ και η αποτίμηση του οργανισμού βρίσκεται μόλις στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γι’ αυτό το λόγο, της μείωσης του μέσου όρου κτήσης, αλλά και για τον λόγο ότι θέλει να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «κοντρολάροντας» διάφορες καταστάσεις (εταιρικές, ανταγωνισμού, επενδυτικές, πορείας μετοχής κ.λπ.) θέλει πάση θυσία να υπερβεί τον σκόπελο της ρήτρας που υπάρχει και μπορεί να ανατραπεί μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, που κατέχει το 20% της επιχείρησης.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του, αν θέλει να πουλήσει ένα μέρος του ποσοστού του, είναι ευνόητο ότι δεν θα συναινέσει σε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς οι Γερμανοί δεν θα έχουν κανέναν λόγο να αγοράσουν από το ποσοστό του Δημοσίου και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Γι’ αυτό το λόγο και η Deutsche Telekom λέγεται ότι κατέθεσε ήδη και γραπτό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορα «αντισταθμιστικά» οφέλη, καθώς υπάρχει συνδυασμός της πρότασής τους και με το περιβόητο πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών, μια επένδυση που το κόστος της εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν και όταν γίνει.

Δεδομένων λοιπόν των ασφυκτικών καταστάσεων στην ελληνική οικονομία, της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας και του γενικότερου κλίματος περικοπών των δημοσίων δαπανών, δεν αποκλείεται να έχουν ισχυρή βάση οι πληροφορίες ότι το Υπουργείο «κατ’ αρχήν συζητά το θέμα», θέτοντας φυσικά και αυτό τους δικούς του όρους.

Στέλεχος πάντως της αγοράς τηλεπικοινωνιών, που διαθέτει προσβάσεις και στους δύο μεγαλομετόχους του οργανισμού, καθόλου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρχικά οι Γερμανοί να πάρουν ένα ποσοστό μέχρι 10% από το ελληνικό δημόσιο σε υψηλή τιμή, έχοντας όμως και τη σύμφωνη γνώμη του για αγορές μετοχών και από το Χ.Α.

isotimia






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο