Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Διαμάχη Άγκυρας - Ουάσιγκτον για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Διαμάχη Άγκυρας - Ουάσιγκτον για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ  της  Άγκυρας με την Ουάσιγκτον με αφορμή τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων στο περιθώριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενέκριναν το ψήφισμα με οριακή ψηφοφορία  23 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Το ψήφισμα ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο "Γενοκτονία" στις διμερείς σχέσεις.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε "παρωδία" την απόφαση και τόνισε ότι θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
"Η ψήφιση αυτή είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενοχληθεί από μία τέτοια κωμωδία, μία τέτοια παρωδία" είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλιών του με επιχειρηματίες.

"Αφήστε με να σας πω ξεκάθαρα ένα πράγμα, από την απόφαση αυτή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν είναι η Τουρκία εκείνη που θα πληγεί. Αλλά θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τα συμφέροντα και το όραμά τους για το μέλλον. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα χάσουμε", τόνισε ο Ερντογάν.

Η υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα Χίλαρι Κλίντον από τη Γουατεμάλα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη προσπάθησε να μετριάσει την οργή της Τουρκίας  δηλώνοντας χθες ότι θα εργαστεί "πολύ σκληρά" προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων "γενοκτονία".

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν η μη δεσμευτική απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.
Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι εάν το κείμενο υπερψηφιστεί αυτό θα έβλαπτε σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του NATO.

 Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην υπερψήφιση του κειμένου, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες "συμφιλίωσης" Τουρκίας-Αρμενίας, τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη για να τον καθησυχάσει.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν ανεκλήθη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις μετά την έγκριση του κειμένου από την Επιτροπή.

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία με πολλά εμπόδια, τόσο γραφειοκρατικά όσο και πολιτικά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο καθώς το 2007 η ίδια επιτροπή είχε υιοθετήσει ανάλογο ψήφισμα, αλλά εξαιτίας των πιέσεων της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους δεν έφτασε ποτέ ως την Ολομέλεια.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο