Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Δείπνο κερδοσκόπων για τα ελληνικά ομόλογα

Δείπνο κερδοσκόπων για τα ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σοκ προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο «παίζεται» χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των ελληνικών ομολόγων.
 Η γνωστή τράπεζα Goldman Sachs φιλοξένησε στις 28 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» 10 πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές hedge funds, «με θέμα το μέλλον της  ελληνικών ομολόγων και πώς θα βγάλουν λεφτά από αυτά».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα: «Τα hedge funds έστησαν ένα καλά υπολογισμένο παιχνίδι, το οποίο δεν άρχισε τον Ιανουάριο, αλλά πολλούς μήνες πριν», επιτείνοντας έτσι την ελληνική οικονομική κρίση.
Ανάμεσα στους κερδοσκόπους ήταν πολύ γνωστά πρόσωπα του αμερικανικού hedge funds Paulson & Co που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 32 δις. δολάρια.

Το παιχνίδι άρχισε το 2009, όταν οι κερδοσκόποι αγόρασαν μεγάλες ποσότητες CDs (ασφάλιστρα ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) με σκοπό να τα πουλήσουν, όταν οι αγορές θα έβλεπαν το πρόβλημα της Ελλάδας και θα αναγκαζόνταν να τα αγοράσουν σε πολύ υψηλές τιμές για να προστατευθούν. 

Ένα ελληνικό CDs για το 10ετές ομόλογο κόστιζε το 2008 μόλις 20 μονάδες βάσης, ενώ τον Φεβρουάριο εκτοξεύτηκε έως και τις 450 μονάδες!
Tα hedge funds όμως δεν είχαν στην κατοχή τους και το αντίστοιχο ομόλογο το οποίο «προστάτευαν» από αυτά και για αυτό τους συνέφερε να καταστραφεί η οικονομία για να πάρουν αποζημίωση.

Το ζήτημα εξετάζουν τώρα οι αρχές, ενώ υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να πληρώσει καπέλα πάνω από 1,1 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr