Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Επιτυχής η «κρίσιμη» ελληνική έξοδος στις αγορές

Επιτυχής η «κρίσιμη» ελληνική έξοδος στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ως μία κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν οι Financial Times το χθεσινό έντονο ενδιαφέρον στις αγορές για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς. Η υπερκάλυψη των αναγκών της χώρας αποδεικνύει την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Παρόλα αυτά, το επιτόκιο του 6,25% είναι το υψηλότερο που έχει κληθεί να καταβάλλει η χώρα από το 2001 σε ό,τι αφορά την έκδοση ανάλογων ομολόγων. Αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι οι αγορές παραμένουν νευρικές και ότι μία αρνητική γερμανική δήλωση θα μπορούσε να ανατρέψει την αισιοδοξία.

Οι FT εξετάζουν επίσης τη σχέση «αγάπης-μίσους» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, που ανέδειξε η κρίση. Πίσω από τις εκατέρωθεν προσβολές ωστόσο κρύβεται μία αμοιβαία στοργή, ακόμα και θαυμασμός, καθώς και ανεκπλήρωτες προσδοκίες, σχολιάζει η εφημερίδα. Γίνεται στη συνέχεια αναφορά στους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών στον πολιτισμό και το εμπόριο, αλλά και στην καχυποψίαπου έχει αναπτυχθεί με φόντο το μέλλον της ευρωζώνης. Αυτό που συνδέει αυτή τη στιγμή τις δύο χώρες είναι η κοινή υποψία ότι οι Αγγλοσάξωνες κερδοσκόποι χρησιμοποποιούν την Ελλάδα για να στοχεύσουν το ευρώ.

Η εφημερίδα επειχειρεί να εξετάσει επίσης το ρόλο των hedge fund και της αγοράς ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου (CDS) στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Εκπρόσωποι τέτοιων αντισταθμιστικών κεφαλαίων τονίζουν ότι η έντονη αναζήτηση CDS για την κάλυψη ελληνικών ομολόγων από τις «πανικόβλητες» τράπεζες ήταν ο λόγος της μεγάλης αύξησης του spread των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα το γεγονός ότι τα hedge fund είχαν προμηθευθεί μεγάλη ποσότητας «γυμνών» ελληνικών CDS, δηλαδή ότι υπήρχαν αρκετοί πωλητές για να καλύψουν τη ζήτηση από τις τράπεζες, οδήγησε στη συγκράτηση του κόστους των CDS, που θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των spread.

Η ευρωπαϊκή έκδοση της Wall street Journal κάνει λόγο στην πρώτη της σελίδα για υπερπήδηση ενός κρίσιμου εμποδίου από την ελληνική κυβέρνηση με την επιτυχημένη διάθεση του νέου ομολόγου. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι φαίνεται πως η στρατηγική της ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα με λόγια και όχι με πράξεις μέχρι στιγμής αποδίδει.

Ο Guardian αναφέρει πως η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη δύσολη δοκιμασία μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Ωστόσο, συνεχίζοντας την αναφορά στη διάθεση του 10ετούς ομολόγου, η εφημερίδα τονίζει ότι το υψηλό επιτόκιο ενίσχυσε την άποψη της Ελλάδας ότι η Γερμανία και οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παράσχουν μία πιο απτή στήριξη στην Αθήνα. Εκτενής αναφορά γίνεται από τον Guardian  και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα τα νέα μέτρα, τα οποία όπως σημειώνεται ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «άδικα». Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα, ο Γκάρντια αναφέρει επικαλούμενη τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ότι η Ελλάδα προσέγγισε πραγματικούς επενδυτές όπως ασφαλιστικές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλια σε αυτή τη νέα ομολογιακή έκδοση, αποφεύγοντας τράπεζες και hedge fund. Σημειώνεται επίσης ότι στη συναλλαγή δεν συμμετείχε αυτή τη φορά η Γκόλντμαν Σακς.

Οι Times γράφουν ότι οι διεθνείς επενδυτές στήριξαν τους «Έλληνες ομόλογα φέροντες», ενώ η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, θα εξετάσει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Παρόλα αυτά, η επιτυχής ομολογιακή έκδοση απομάκρυνε τους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να γίνει, προσθέτει η εφημερίδα. Σε σχόλιο συτνάκτη της Ιντιπέντεντ με τίτλο «η Ελλάδα προελαύνει», σημειώνεται ότι κερδίζοντας τον πρώτο γύρο η Αθήνα αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πιο χρεωμένες χώρες μπορούν αν εργαστούν σκληρά να πείσουν τις αγορές για την ειλικρίνειά τους.

Οι βρετανικές εφημερίδες αναπαράγουν εξάλλου τις δηλώσεις Γερμανών βουλευτών στην Μπιλντ με τις οποίες καλούν την Ελλάδα να πουλήσει νησιά της σε αντάλλαγμα για τη γερμανική βοήθεια. Ο Γκάρντιαν μάλιστα παρουσιάζει κάποιες τιμές μικρών νησιών που περιλαμβάνονται στη λίστα της εμπορικής ιστοσελίδας Private Islands Online. Ο Άγιος Αθανάσιος στον Κορινθιακό κόλπο κοστολογείται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο