Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Πως θα εφαρμοστεί το «ψηφιακό σχολείο» στην Ελλάδα

Πως θα εφαρμοστεί το «ψηφιακό σχολείο» στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το παλιό αναχρονιστικό σχολείο δίνει τη σκυτάλη του στο ψηφιακό, με έμφαση στις ανάγκες του μαθητή. Πρόκειται για τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται το προσχέδιο νόμου για την Παιδεία που αναμένεται να προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το οποίο παρουσιάστηκε από την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. 

Υπέρ των εκπαιδευτικών αλλαγών τάχθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών που θα στηρίξει το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται στη χώρα ενόψει των δρακόντειων οικονομικών μέτρων». 

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση είναι οι εξής: 

Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μετατραπούν σε ολοήμερα. 

Οι εκπαιδευτικοί στο δημόσιο θα προσλαμβάνονται μόνο μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και εφόσον διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης. Οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση τα κενά των σχολικών μονάδων, ενώ κανένας εκπαιδευτικός δε θα αποσπάται εάν δε βρίσκεται ο αντικαταστάτης του. 

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεξάγονται εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο. Τα θέματα θα επιλέγονται από τράπεζα, στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας. 

Για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τον πρώτο και τελευταίο λόγ θα έχουν τα Ανώτατα Ιδρύματα. 

Σε ψηφιοποιημένη πλέον μορφή θα κυκλοφορούν όλα τα βιβλία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα υπάρξει μείωση της ύλης. Ο μαθητής θα αποκτά από το δημοτικό επάρκεια ξένης γλώσσας. Η πρόταση είναι η αποφοίτηση από το Δημοτικό να συνδέεται με πιστοποίηση Α2 ή Β1 και η αποφοίτηση από το Γυμνάσιο με πιστοποίηση Β2 (καλή γνώση - first certificate/lower). 

Το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής θα εφαρμοστεί πειραματικά σε 60 δημοτικά σχολεία και 30 γυμνάσια σε διαφορετικούς νομούς της χώρας.  Ξεκινά η λειτουργία του θεσμού του "δόκιμου εκπαιδευτικού". Ο εκπαιδευτικός προβλέπεται να διορίζεται ως δόκιμος με διετή θητεία και θα μονιμοποιείται μετά από αξιολόγηση.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο