Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Θέλει να γυρίσει με "βοήθεια" ο Γ. Παπανδρέου

Θέλει να γυρίσει με "βοήθεια" ο Γ. Παπανδρέου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τις βαλίτσες γεμάτες ταξιδεύει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Βερολίνο, όπου συναντάται την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.  Τα σκληρότερα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, η υλοποίηση τους δρομολογείται και αυτό που απομένει είναι η Ευρωπαϊκή στήριξη.

Το Βερολίνο διαμηνύει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι στη συνάντηση δεν θα συζητηθεί θέμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο και η Αθήνα έχει στείλει με επίσημο τρόπο τα δικά της μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός  με τις δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων επώδυνων μέτρων, αφήνει ανοιχτή την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν και επισήμως κοινοποιείται προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι, ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη στήριξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur) ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η Ελλάδα δε ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους" και υπογράμμισε αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική στήριξη και όχι οικονομική. Επεσήμανε ακόμα ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της ανάπτυξη".

Οι αγορές πάντως αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά μέχρι του ποσού των 16 δισ. Το επιτόκιο ωστόσο παραμένει υψηλό  και διαμορφώνεται στο 6,3%, ενώ το περίφημο spread κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες, 3% πάνω από τα γερμανικά ομόλογα.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις στα μέτρα και από τις Βρυξέλλες, αν και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, με ανακοίνωσή του εκπροσώπου του αφήνει παράθυρο για επέκταση της μείωσης μισθών και επιδομάτων και στον ιδιωτικό τομέα.

 Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων, με πορείες συγκεντρώσεις και απεργίες. 






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο